Private equity: uw bedrijf verkoopklaar maken | deel 6

BDO helpt techbedrijven graag hun weg te vinden in de complexe wereld van private equity. In een reeks van zes perspectieven zetten wij de belangrijkste inzichten, aandachtspunten en voordelen van deze regeling voor u uiteen. Eerder schreven we deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5. In dit zesde en laatste deel gidsen we u door de twee belangrijkste fases om uw private equity-deal daadwerkelijk in gang te zetten.
 

Voorbereiding is het halve werk

Het PE-proces kan worden opgesplitst in vier fasen: inzichtelijk maken, navigeren, versnellen en realiseren. De laatste twee fasen zijn gericht op groei door middel van PE-eigenaarschap en uiteindelijke exit. Bij een potentiële succesvolle samenwerking met een private-equity-fonds komt het meeste werk vaak voor in de eerste twee fasen. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel.
 

Fase 1: Inzichtelijk maken van het PE-proces

De eerste fase draait om een grondig begrip van hoe verschillende PE-fondsen opereren. Bekijk uw bedrijf door de ogen van een investeerder en stel u voor hoe u de deal wilt benaderen en wat past bij de verschillende typen fondsen. Tegen het einde van deze fase is het belangrijk dat uw volledige managementteam en andere belanghebbenden het eens zijn over de aanpak, doelstellingen en verwachtingen, zodat u gezamenlijk de volgende stappen kunt nemen.
 

Waarde en groeipotentieel

Een goed bedrijf is niet per definitie een goede investering. Veel ondernemers grijpen kansen zodra ze zich voordoen, zonder dat dit altijd leidt tot waardecreatie. Dit is een belangrijke les voor ondernemers die willen samenwerken met PE. Maak daarom duidelijk wat de waarde en het groeipotentieel van uw bedrijf zijn. Blijf trouw aan de kern van uw business. Beantwoord vragen zoals: wat is uw definitie van succes, zowel voor uzelf als voor uw bedrijf, op middellange en lange termijn? Wat is uw businessplan om dit te bereiken? Hoe groot is de benodigde investering om uw businessplan te financieren?

Waardecreatie hangt ook af van de positie van uw bedrijf in de waardeketen en het concurrentielandschap. Vooral in tijden van economische onzekerheid vragen investeerders zich af wat de concurrentiepositie van uw bedrijf is. Is deze langdurig gewaarborgd door contractuele afspraken? Zijn uw leveranciers toegewijd aan uw succes? Is het gemakkelijk voor nieuwe spelers om uw klanten te benaderen?
 

Fase 2: Navigeren; het transactieproces in kaart brengen

Nu is het tijd om investeerders te interesseren en behouden door middel van een overtuigend businessplan met de juiste financiële gegevens. Het is belangrijk om een duidelijke overname- en financieringsstructuur op te stellen, stappen te ondernemen in het Vendor Due Diligence-proces en ervoor te zorgen dat uw businessplan en strategische drijfveren niet alleen aantrekkelijk, maar ook realistisch zijn.
 

De toets der kritiek doorstaan

Belangrijke vragen waarop u antwoorden moet kunnen geven zijn onder andere: kunt u aantonen dat uw bedrijf actief is in een aantrekkelijke markt? En zijn uw klanten winstgevend? Kunt u het concurrentievoordeel van uw producten en diensten beschrijven? Hoe zorgt u ervoor dat dit concurrentievoordeel ook in de toekomst behouden blijft? Heeft u een duidelijke groeistrategie? Investeerders willen ook graag weten of u in staat bent bekwaam personeel aan te trekken en te behouden. En kunnen uw financiële prognoses de kritische beoordeling doorstaan? Zijn ze realistisch en worden ze ondersteund door historische gegevens?

Een gedegen voorbereiding en het grondig doorlopen van deze eerste twee fasen zijn van cruciaal belang om een succesvolle samenwerking met een private-equityfonds te realiseren. Het biedt u de nodige inzichten en maakt uw bedrijf aantrekkelijk voor potentiële investeerders.

Bij BDO hebben we ervaring met het begeleiden van technologiebedrijven in het PE-proces. Ons team beschikt over een diepgaand begrip van de technologie-industrie en kan u ondersteunen bij het inzichtelijk maken van het PE-proces, het identificeren van waarde en groeipotentieel, het opstellen van een overtuigend businessplan en het navigeren door het transactieproces.

Als u op zoek bent naar een sterke partner om u te begeleiden in uw reis naar een succesvolle samenwerking met een private equity-fonds, kunt u rekenen op de expertise van BDO. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen kunnen we uw groeipotentieel verwezenlijken en uw bedrijf naar nieuwe hoogten brengen in de snel evoluerende technologie sector.
 

Wilt u er zeker van zijn dat u onze content omtrent private pquity en/of techbedrijven ontvangt? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief:

AANMELDEN NIEUWSBRIEF


Andere verschenen artikelen in deze reeks: