• Familiebedrijvenboek ‘Stille kracht’

    Zes familiebedrijven over (in)formeel management: AVEX, Van der Plas Sprouts, Pleijsier Bouw, Koninklijke Nooteboom Groep, Van der Ende Groep en Ten Brinke

    Vraag boek aan

Familiebedrijf in balans

Familiebedrijven laten keer op keer zien dat ze door betrokkenheid van de familie/ aandeelhouders, langetermijnvisie en ondernemerschap, de motor van de Nederlandse economie vormen. Voor een familiebedrijf is een goede balans tussen familie- en bedrijfsbelangen dan ook essentieel. De harmonie tussen eigendom, de onderneming en de familie, is de basis voor de bedrijfscontinuïteit. Het verschilt per familiebedrijf in hoeverre de familiebelangen meewegen in relatie tot toekomstige ambities en ontwikkelingen. Maar hoe doe je dat, als emotionele argumenten ook van invloed zijn op de bedrijfsvoering?

Continuïteit van het familiebedrijf

Iedere onderneming is bezig antwoord te geven op de impact van de snel veranderende wereld op de organisatie, processen en medewerkers. Als (eigenaar van een) familiebedrijf benadert u thema’s als digitale transformatie, globalisatie of nieuwe businessmodellen echter altijd vanuit  de unieke family governance. Wat is de familiestrategie, hoe koestert u de familiewaarden, en hoe verhouden deze zich tot de bedrijfsstrategie?

Familiebedrijven staan bekend om hun waardengedreven karakter. Familie en bedrijf zijn vaak sterk verweven. Daarom staan bij BDO niet alleen de eigenaar en de onderneming centraal, maar juist ook de verhoudingen binnen de familie. Onze specialisten worden dan ook vaak als vertrouwenspersonen van de ondernemer en de familie gezien. Wij kunnen emoties objectief beschouwen en in goede banen leiden, zodat de kracht van het familiebedrijf optimaal wordt benut.

Onderneming, eigendom en familie

Drie krachtenvelden vormen samen de kern van ieder familiebedrijf, waarbinnen het juiste evenwicht gehandhaafd moet worden. Hier omheen krijgen de belangrijkste thema's in een familiebedrijf een plek; alles moet bijdragen aan de continuïteit en harmonie.

Wetenschappelijk familiebedrijvenonderzoek

BDO voert al ruim dertig jaar wetenschappelijk onderzoek naar familiebedrijven. Wij vinden dat van onschatbare waarde voor deze unieke groep ondernemers. Sinds begin 2016 hebben we de handen ineengeslagen met het (universitaire) Erasmus Centre for Family Business (ECFB). Belangrijkste doel van deze samenwerking, is nog meer inzichten verkrijgen in de belangrijkste trends en ontwikkelingen van familiebedrijven. De uitkomsten helpen familiebedrijven bij het nemen van gefundeerde beslissingen over zaken als generatiewisseling  en waardenoverdracht. Wij publiceren jaarlijks een onderzoeksrapport en een familiebedrijvenboek met inspirerende ondernemerscases over deze relevante thema’s.

BDO en uw familiebedrijf

BDO biedt u graag een nieuw perspectief op uw (internationale) ambities en toekomstplannen. Wij zijn vertrouwd met de complexe en soms emotioneel geladen dynamiek binnen het familiebedrijf. Met onze persoonlijke aanpak, ons wereldwijde netwerk én onze expertise in het familiebedrijf helpen we uw onderneming op een evenwichtige, toekomstbestendige manier vooruit. Onze familiebedrijvenspecialisten kunnen u onder meer helpen met de volgende diensten:

Dankzij ons uitgebreide netwerk van accountants, consultants en fiscalisten die gespecialiseerd zijn in familiebedrijven, kunnen wij al uw vraagstukken rondom uw familiebedrijf vanuit een integrale benadering beantwoorden. Neem voor een vrijblijvend gesprek contact op met een van onze specialisten. Benieuwd wat andere familiebedrijven over BDO zeggen? Lees hier de klantreferenties van Van der Valk en Van Doorn

Neem contact op

Heeft u een vraag? Wilt u eens vrijblijvend kennismaken met een van onze specialisten op het vlak van familiebedrijven? Neem dan contact op.