Artikel:

Private equity: de gulden middenweg | Deel 1

08 februari 2023

BDO helpt techbedrijven graag op weg in de complexe wereld van private equity. In een reeks van zes perspectieven zetten wij de belangrijkste inzichten, aandachtspunten en voordelen van de mogelijkheden voor u uiteen. In dit eerste deel krijgt u antwoord op de vraag waarom een middenweg tussen het behouden of verkopen van uw bedrijf heel interessant kan zijn. 

Blijven of verkopen? Of is er een tussenweg?

Het is tijd voor verandering, tijd om iets anders te doen, tijd om meer van het leven te genieten. Misschien heeft uw bedrijf het punt bereikt waarop een forse herinvestering of een additioneel management nodig is voor groei, wat mogelijk niet direct tot de verbeelding spreekt. Of wellicht bent u zelfs al benaderd door een investeerder. Er zijn legio redenen te bedenken waarom de tijd rijp is om de verkoop van uw bedrijf te overwegen. 

Maar, wat zijn precies uw (reële) opties bij beslissingen over financiering en toekomstplannen? Uiteraard zijn er twee voor de hand liggende keuzes: blijven óf uitstappen. Echter, misschien is er voor u een tussenoplossing mogelijk: een gulden middenweg. 

Het beste van twee werelden: private equity ‘money-out’

Een derde keuzemogelijkheid is een ‘money-out’-transactie met een private equity-bedrijf. Bij deze ‘beheerste overgang’ neemt de private equity-investeerder doorgaans genoegen met een aanzienlijk meerderheidsbelang (60-80%), waarbij u een leidinggevende functie in het bedrijf behoudt. Het private equity-bedrijf neemt zitting in het bestuur en bouwt aan een team van opvolgers, door het aantrekken van bijvoorbeeld een financieel directeur, CEO of hoofd HR. Op die manier kunt u zich richten op wat u het liefste doet, of dat nu strategie, verkoop of productontwikkeling is.

Bij het sluiten van de deal ontvangt u normaliter een eenmalig bedrag, waarmee u uw vermogen direct veilig stelt. Het restant blijft geinvesteerd in uw eingen ondernemer. 

Voordelen van een ‘money-out’-transactie 

Wanneer u als huidige eigenaar van een (tech)bedrijf op een mentale tweesprong staat, zijn de voordelen evident van een ‘money-out’-transactie met een private equity-bedrijf; u ontvangt direct een geldbedrag en werkt vanaf nu samen met een vertrouwde partner en adviseur, die u helpt de huidige uitdagingen te overwinnen en uw bedrijf een niveau hoger te tillen. Tegelijkertijd wordt de opvolging geregeld én uw rol geleidelijk afgebouwd. En: leidt dit proces uiteindelijk tot een succesvolle verkoop, dan levert de verkoop in twee tranches over het algemeen meer op dan uw bedrijf nu volledig verkopen.

In het tweede deel van deze reeks behandelen we de zeven vragen die bepalen of u klaar bent voor een ‘money-out’-transactie met een private equity-bedrijf.

Private equity: eindeloze mogelijkheden in een complex landschap 

Private equity (PE) is zeker géén kwestie van ‘one-size-fits-all’. Het is een misvatting dat PE-investeerders alleen geïnteresseerd zijn in meerderheidsbelangen in grote bedrijven. In werkelijkheid zijn er PE-investeerders in alle soorten en maten, van startups en scale-ups tot buy-outs, met uiteenlopende achtergronden en unieke plannen van aanpak. Dat PE geen ‘one size fits all’-wereld is, komt ook terug in de verschillende manieren waarop investeerders een transactie benaderen. Zo willen sommige investeerders een controlerend belang, terwijl anderen een minderheidsbelang prima vinden. En sommige investeerders kiezen voor passief beheer, nemen zelfs geen zitting in het bestuur. Verder streeft de ene investeerder naar een exit van de eigenaar binnen drie tot vijf jaar, terwijl een ander deelnemingen gerust langer aanhoudt.    Het investeringslandschap is dus wijds en gevarieerd; voor elk bedrijf is een investeerder te vinden, ongeacht de omvang van uw bedrijf, de technologische subsector of het type deal dat u zoekt. De specialisten van BDO kunnen u helpen de juiste investeerder te vinden en de juiste deal tot stand te brengen voor uw techbedrijf.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van deze gulden middenweg? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.

Andere verschenen artikelen in deze reeks: