Aan de slag met de CSRD: welke route kiest u?

In ons perspectief van eind 2022 raden wij aan om 2023 goed te beginnen met voorbereidingen op de CSRD. Eind 2022 heeft het EFRAG namelijk de concept-standaarden ter accordering bij ‘Europa’ voorgelegd, en wat er van grote en beursgenoteerde ondernemingen gevraagd gaat worden is niet mals. Voorkom Blue Monday en zet goede voornemens om in daden.

De verschillende aanvliegroutes

Samengevat kunt u kiezen voor twee aanvliegroutes: 

  • een ‘big bang’ waarbij u kort voor dat de CSRD verplicht wordt alle facetten over uw organisatie (en stakeholders) uit te storten; of 
  • de route van een bestendige groei, waarin u samen met uw interne en externe stakeholders de komende jaren groeit in duurzaamheid.

Beide mogelijkheden kennen hun eigen voordelen. Vanwege de enorme omvang van de naderende regelgeving kan het verleidelijk zijn te wachten tot andere partijen de kastanjes uit het vuur halen. Over enkele jaren zijn naar verwachting best practices beschikbaar voor de CSRD-rapportage om uit te putten. Vanwege de noviteit van de regelgeving is er op dit moment nog geen uitgekristalliseerd pad. Door te wachten kunt u over enkele jaren gebruik maken van de inzichten die stakeholders en andere ondernemingen eerder al hebben opgedaan. 

De CSRD verlangt rapportage over een veelvoud aan zaken over milieu, sociale en governance thema’s. Niet alleen cijfermatig, maar ook kwalitatieve informatie over strategie en ambities. Een andere complexiteit is het rapporteren over de waardeketen naast de eigen organisatie. Bij het toepassen van de weg der geleidelijkheid verwachten wij dat al deze thema’s een betere borging in de organisatie krijgen. Door de breedte van de onderwerpen van de CSRD, heeft deze regelgeving immers effect op de hele organisatie. Het heeft tijd nodig om iedereen, intern en extern, daar bewust van te maken en in te laten groeien. Daarnaast laat een gestage groei ook ruimte om bij te sturen tijdens het proces in aanloop naar de CSRD. Mocht blijken dat thema’s onderschat of overschat zijn, is er ruimte om hierop in te grijpen en beter aan te laten sluiten op de organisatie.

Ons advies: een gedetailleerd CSRD-stappenplan

Onder druk wordt alles vloeibaar. Wij zien het risico dat concessies worden gedaan op kwaliteit en toegevoegde waarde wanneer gekozen wordt voor een ‘big bang’ benadering. Wij zijn dan ook van mening dat voor de CSRD de weg der geleidelijkheid de beste aanvliegroute is. 

Het volgen van een gestructureerd en overzichtelijk stappenplan helpt u niet alleen compliant te zijn, maar ook om de toegevoegde waarde van deze regelgeving in alle facetten van uw bedrijfsvoering optimaal te benutten. Dit stappenplan bestaat uit de volgende vier bouwstenen: 

  1. Kennis vergaren over het rapportage proces & de CSRD- (rapportage)verplichtingen;
  2. Strategie en implementatie ESRS 1 & 2, met focus op stakeholderdialoog en materialiteitsanalyse;
  3. Strategie en implementatie van de materiële thema’s uit de standaarden voor de E, S en G, uw KPI’s en de EU-Taxonomie;
  4. Uitwerken benodigde documentatie & procedures (beleidsdocumenten, administratieve processen en interne beheersing) voor rapportage en assurance.

De te nemen stappen per bouwsteen zijn verschillend per organisatie. Deze zijn afhankelijk van de voor uw stakeholders belangrijke thema’s en volwassenheid van uw organisatie. Maar, het startpunt is voor iedereen gelijk. U kiest alleen wanneer u begint met de benodigde stappen om te kunnen voldoen aan de CSRD.

Meer informatie

Wilt u stappen zetten om de CSRD in uw organisatie goed te omarmen, of met een specialist praten of u op de goede weg bent? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.

Neem contact op