BDO Jaarverslag 2021: verbinding

BDO Jaarverslag 2021: verbinding

Ook 2021 stond in het teken van de COVID-pandemie en de uitdagende omstandigheden die hiermee gepaard gingen voor onze klanten en onze medewerkers. Voor de nieuwe Raad van Bestuur van BDO, die aantrad in het begin van 2021, werd verbinding daardoor één van de belangrijkste thema’s van hun eerste bestuursjaar. Niet alleen om de nieuwe BDO organisatiestrategie voor de komende 5 jaar te delen met alle BDO’ers, maar ook omdat in verbinding blijven essentieel is om in een periode van gedwongen thuiswerken de afstand tot elkaar niet nog groter te laten zijn. Terugkijkend op dit jaar zegt bestuursvoorzitter René Nelis daarover: “Met veel energie en doorzettingsvermogen bleven onze mensen met elkaar en de klant in verbinding en wisten zij de continuïteit en kwaliteit van onze dienstverlening voorop te stellen. Wij zijn enorm trots op hun bevlogenheid.”

Een mensgerichte en lerende organisatie

BDO streeft ernaar een mensgerichte, lerende organisatie te zijn waar alle professionals uitgedaagd en gestimuleerd worden om het beste uit zichzelf te halen, in balans met hun privéleven. BDO investeerde daarom afgelopen jaar opnieuw veel in trainingen en opleidingen, maar ook in meer praktische zaken als goede thuiswerkfaciliteiten, een optimaal functionerende digitale infrastructuur, nieuwe en dynamische kantoren (die hybride samenwerken ondersteunen) en uitbreiding en verbetering van arbeidsvoorwaarden.

In 2021 en de komende jaren is aandacht voor vitaliteit en werkplezier belangrijk in ons streven naar een mensgerichte organisatie en leidraad bij de investeringen die we doen.

Met het thema vitaliteit zoeken we ook zoveel en zo breed mogelijk de verbinding met onze omgeving. In onze werkzaamheden voor klanten richten wij ons ook op het vergroten van hun (vaak financiële) vitaliteit. Op basis van de klantbehoeften kijken we naar een bundeling van inhoudelijke vakkennis uit verschillende disciplines om klanten nog beter te ondersteunen. In 2021 is als onderdeel van deze aanpak een vitaliteitsscan geïntroduceerd om met klanten gericht stil te staan bij de vitaliteit van hun organisatie.

We ondersteunen en stimuleren ook onze mensen om een concrete bijdrage te leveren aan vitaliteit in de maatschappij. We zetten kennis en tijd van onze medewerkers belangeloos in voor mensen in de maatschappij die een steuntje in de rug nodig hebben. We streven ernaar deze mensen vitaler te maken gericht op hun participatie in de samenleving. Via ons BDO Impact Centre worden activiteiten gecoördineerd om deze doelstelling te realiseren. Een mooi voorbeeld hiervan is het UAF-traject met statushouders, waarover meer in ons jaarverslag is te lezen.

Meer dan ooit hebben we elkaar nodig. In alles wat wij doen, zoeken we de verbinding op. Onze pluriforme organisatie bestaat uit veel verschillende mensen die een waaier aan verschillende klanten bedienen. We willen er voor zorgen dat onze organisatie de beste condities en kaders creëert waarin al onze mensen hun werk goed kunnen doen: divers en inclusief en op het hoogste kwaliteitsniveau. Op het gebied van kwaliteit hebben we in 2021 wederom een aantal goede, kwaliteitsverhogende stappen weten te zetten. Externe reviews hebben ons vertrouwen gesterkt dat we op de goede weg zijn.

Resultaat

De veerkracht van onze klanten en onze mensen heeft er toe geleid dat we ook in 2021 een gezond financieel resultaat hebben gerealiseerd. BDO Nederland behaalde in 2021 een omzetgroei van 3,9% naar €319 miljoen. Deze gezonde ontwikkeling legt de basis om ook de komende jaren investeringen te blijven doen in de kwaliteit van onze dienstverlening, de ontwikkeling en de werkomgeving van onze mensen, de innovatieve technologie en de verduurzaming van onze bedrijfsvoering.

Ondanks een zeer uitdagende arbeidsmarkt zijn we in 2021 in staat geweest veel talenten te behouden en aan ons te binden. Wij blijven inzetten op het behouden van onze talentvolle mensen en het aan ons verbinden van nieuw talent. Dat blijven we ook doen als het gaat om verdere stappen naar een inclusieve bedrijfscultuur en de ontwikkeling van leiderschap. Hetzelfde geldt voor de in 2021 ingezette ontwikkeling naar meer tijd- en plaatsonafhankelijk werken: de combinatie van kantoor, thuis en bij de klant. Zaken zoals teamvorming, netwerkmogelijkheden, creativiteit en innovatie blijven daarbij een belangrijke plek innemen.

Koersvast

In het huidige tijdsgewricht volgen uitdagingen elkaar snel op. Oorlog, inflatie, klimaatzorgen, cybersecuritydreigingen en krapte op de arbeidsmarkt zorgen voor onzekerheid en maken vooruitkijken moeilijk. We hebben echter het vertrouwen dat we met onze mensen en ons DNA in staat zijn om duurzaam topkwaliteit te kunnen blijven leveren.

René Nelis: “Wij zullen onze strategie blijven toetsen door goed te blijven luisteren en onze lijn af te blijven stemmen op de behoeftes van onze klanten en de maatschappij. We vertrouwen erop dat we in continuïteit zekerheid kunnen blijven toevoegen aan organisaties, ondernemers en aan de maatschappij door het altijd en overal leveren van topkwaliteit. Dat heeft ons in 2021 koersvast gehouden en daar zullen we de komende jaren in blijven investeren.”

Het jaarverslag 2021 is te downloaden via onderstaande button.

DOWNLOAD JAARVERSLAG 2021