Blog:

'Voorkom boetes wegens het niet tijdig betalen bij de Belastingdienst'

14 september 2017

In de praktijk is het mij opgevallen dat de Belastingdienst de laatste tijd verzuimboetes heeft opgelegd vanwege het te laat betalen van de aangiften loonheffing en/of omzetbelasting. Veel ondernemers denken dat ze ook nog op de laatste dag van de maand kunnen betalen. Echter, bij betaling op de laatste dag van de maand wordt de betaling een dag later, of in het geval van een weekend, pas op maandag ontvangen door de Belastingdienst. Een ondernemer gaf mij aan dat hij maximaal wilde profiteren van het rentevoordeel op zijn betaalrekening en zodoende steeds pas op de laatste dag betaalde. Dit is hem uiteindelijk duur komen te staan. Wat is nou precies een te late betaling en wat zijn hier de gevolgen van?

Wat zijn verzuimboetes

Verzuimboetes worden door de Belastingdienst opgelegd voor het te laat betalen van de aangiften. De betaling is te laat als deze na de uiterste betaaldatum binnenkomt bij de Belastingdienst. Dit is meestal de laatste dag van de maand. Als er alsnog binnen de coulancetermijn wordt betaald, kan er mogelijk geen boete worden opgelegd. De coulancetermijn begint op de dag na de uiterste betaaldatum en eindigt zeven kalenderdagen na de uiterste betaaldatum. Let op: deze coulancetermijn is eenmalig! Hierna moet er minstens weer een betaling en aangifte van dezelfde belasting op tijd binnen zijn.

Mogelijke situaties

Er zijn 3 mogelijke situaties denkbaar:

 1. Te laat betalen, maar binnen wel de coulancetermijn.
  Deze situatie kent twee varianten:
  • De vorige aangifte is op tijd en volledig betaald. Er wordt dan geen verzuimboete opgelegd, maar wel een verzuimmededeling.
  • De vorige aangifte is te laat of niet volledig betaald.
   Er wordt dan een verzuimboete van 3% van het te laat betaalde bedrag opgelegd, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.278.
    
 2. Er is te laat betaald en tevens na de coulancetermijn.
  In dit geval wordt een verzuimboete van 3% van het te laat betaalde bedrag opgelegd, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.278.
   
 3. Er is te laat betaald deels binnen en deels buiten de coulancetermijn.
  In dit geval wordt voor het totale te laat betaalde bedrag (het totaal van het bedrag dat binnen en na de coulancetermijn is betaald) een betaalverzuimboete van 3%, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.278 opgelegd.

Meer weten over opleggen van betaalverzuimboetes?

Voorkom dat de Belastingdienst een reden ziet om een verzuimboete op te leggen. Wilt u meer weten over het opleggen van betaalverzuimboetes? Of hoe u ze kunt voorkomen? Neem dan gerust contact met me op.