Artikel:

M&A Deal Update kwartaal 4 2022 - Maakindustrie: ondanks onzekere markt, blijven enkele sectoren groeien

24 januari 2023

De verwachte recessie zorgt voor veel onzekerheid in de markt; hoge energiekosten, aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en huishoudens die "de hand op de knip houden" hebben een verlammende werking op de economische groei. Toch zullen er sectoren zijn die onverminderd groeien. Bijvoorbeeld de installatiesector, de bouwsector, en toeleverende industrieën zullen naar verwachting weinig tot geen impact ervaren van de recessie. Wij denken dat dit onder meer komt door de toenemende vraag naar verduurzaming en de rol die deze sectoren vervullen bij de oplossing naar de krapte op de woningmarkt.1 De dealactiviteit binnen de Maakindustrie in het algemeen en deze sectoren in het bijzonder zal hierdoor (relatief) hoog blijven, is onze verwachting.

Dealvolume

Kwartaal 4 telde 59 closings. Een stijging van ruim 51% ten opzichte van kwartaal 4 2021. Een reden voor de sterke stijging is dat we in kwartaal 4 2021 in lock down zijn gegaan. Dit effect zet zich in vanaf kwartaal 3, maar trekt vanaf kwartaal 1 2022 weer stevig aan. Al met al kan er geconcludeerd worden dat de hoeveelheid uitdagingen van afgelopen jaar geen sterk negatief effect gehad heeft op de M&A activiteit binnen de sector.

Private Equity (PE) betrokkenheid

Ook PE partijen hebben niet stil gezeten in het laatste kwartaal van het jaar, wat resulteert in een sterke toename van het aantal deals waar PE bij betrokken is (+17% ten opzichte van kwartaal 3). Om beter te begrijpen hoe deze interesse in de maakindustrie -ondanks de hoeveelheid tegenslagen die de industrie het afgelopen jaar heeft gehad- maar lijkt te blijven groeien, hebben wij 28 investeringsmaatschappijen en financiers gevraagd om hun visie met ons te delen. Deze inzichten hebben wij gebundeld in de onlangs verschenen PE Barometer.  

“De huidige marktomstandigheden biedt kansen om toegevoegde waarde te leveren en om gezamenlijk met het managementteam de uitdagingen op te pakken om het bedrijf naar een nieuwe groeifase te brengen.”

Craft Capital

Voorbeelden van transacties met PE-betrokkenheid in het vierde kwartaal van 2022

Na meer dan 20 jaar een buitenlandse eigenaar te hebben gehad, waaronder voor het laatst het Chineese Firion, is Geesinknorba door de overname door Globitas weer in Nederlandse handen. Geesinknorba heeft als missie bij te dragen aan een groene planeet door middel van het leveren van producten en service op het gebied van ‘wastemanagement'. Tevens zijn zij actief in meer dan 40 landen.

Valveco is een internationaal opererende leverancier van onderdelen voor de maritieme industrie. Pindustry heeft een sterke investeringsfocus op industriële innovatieve producten. Door de samenwerking met Pindustry wordt Valveco in staat gesteld internationaal sneller te groeien.

 

Geografie maakindustrie deals kwartaal 4

Hoewel het totaal aantal cross border deals wat is afgenomen ten opzichte van het derde kwartaal, was toch bijna de helft van het aantal deals grensoverschrijdend. Opvallend is dat, ondanks het gewijzigde financieringslandschap en de stijgende inflatie, buitenlandse partijen onverminderd geïnteresseerd zijn in Nederlandse bedrijven actief in de maakindustrie. Echter zien we ook steeds vaker Nederlandse bedrijven over de grens kijken. Zo heeft bijvoorbeeld Caldic, producent van een breed portfolio aan producten onder andere op het gebied van industrie, gezondheid en persoonlijk verzorging, in oktober en november een Spaans en Amerikaans bedrijf overgenomen. Inmiddels zijn zij zelfs actief in 32 landen, zowel binnen als buiten Europa. Hiermee geeft Caldic middels overnames duidelijk vorm aan haar internationale groeiambities.

Multiple analyse

De TEV/EBITDA is in vergelijking met een jaar geleden met 30% gedaald.  Deze daling wordt mede veroorzaakt doordat overnamefinancier duurder is geworden waardoor waarderingen onder druk zijn komen te staan. Onderstaande grafiek is op basis van de multiples van beursgenoteerde bedrijven actief in de maakindustrie. 

Onderstaande grafiek is gebaseerd op gerealiseerde transactie multiples in de maakindustrie.

*De hierboven vermelde multiples zijn op basis van Total Enterprise Value/ Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation (TEV/EBITDA). Verder zijn de multiples gebaseerd op bedrijven binnen Europa.
**De maakindustrie sector bevat een breed scala aan ondernemingen. Dit resulteert dan ook in een brede multiple range.

Verwachtingen

  • De verwachting is dat de industrie in 2023 een lichte krimp laat zien, waarbij de verschillen per subsector aanzienlijk zijn. Zo is een krimp te verwachten in de energie-intensieve sectoren, terwijl juist subsectoren als machinebouw en high-tech industrie een groeiende orderinflow kennen. 2
  • Wanneer de energieprijzen stabiliseren/terugkeren naar een niveau van begin 2022, dan kunnen energie-intensieve sectoren herstellen, en kan productie verder opgeschaald worden.
  • Duurdere overnamefinancieringen zullen een effect (kunnen gaan) hebben op de waarderingen en daarmee uiteindelijk op de dealactiviteit.
  • Echter geven (financiële) investeerders aan waarderingen hoofdzakelijk te baseren op lange termijn groei drivers zoals robuustheid van het businessplan en onderscheidend vermogen.   

Meer informatie?

Een overzicht van al onze recente deals zie u hier. Benieuwd naar een inschatting van de waardering en/of de transactie multiple voor uw onderneming? Wij helpen u graag om een nauwkeurige inschatting te maken. Voor meer informatie klik op onderstaande knop:

Meer informatie

Sectorprognoses: milde recessie en structurele uitdagingen - Rabobank
Industrie krimpt beperkt in 2023 - ING