BDO: uw trusted advisor op het gebied van internal audit

Ondernemen is risico’s nemen, maar dan wel bewust en gecontroleerd. Steeds meer organisaties gebruiken internal audits niet alleen als controle-instrument voor de effectiviteit en efficiëntie van hun risicobeheersing, maar ook als een manier om waarde te creëren. Daarmee is de internal audit een belangrijke tool geworden voor het (risico)management in brede zin.

Bij BDO juichen we deze ontwikkeling toe. We geloven dat internal audit functies organisaties niet alleen extra zekerheid bieden, maar ook operationeel naar een hoger plan tillen. Een onafhankelijke, objectieve en integere internal auditor is als een extra paar ogen en oren van het bestuur en het senior management. Met zijn positieve kritische blik van buitenaf draagt hij onmiskenbaar bij aan de organisatiedoelstellingen.

Actief samenwerken

BDO kan u als trusted advisor helpen bij het opzetten, inrichten én uitvoeren van een internal audit functie. We sporen niet alleen issues op, maar werken ook actief met uw management samen om op maat gemaakte oplossingen en controles te implementeren. We kunnen u onder andere ondersteunen met de volgende zaken:

  • Inrichting en verbetering van uw internal audit functie;
  • Uitvoering van internal audit gerelateerde activiteiten in verschillende samenwerkingsvormen, bijvoorbeeld door outsourcing, co-sourcing of partnering;
  • Uitvoering van quality assurance reviews, zowel intern als extern;
  • Beoordeling en verbetering van (operationele) processen;
  • Advisering van de Audit Committee of van de Raad van Commissarissen (RvC).

Bij BDO hanteren we een hands-on aanpak en betrekken u nauw bij het werk dat we uitvoeren. Elke BDO-adviseur kan putten uit ons wereldwijde netwerk van professionals.

Vernieuwende aanpak

BDO biedt vernieuwende elementen die van grote meerwaarde kunnen zijn voor uw internal audit functie. Zo is de ‘risk appetite’, de maximale risicobereidheid van uw organisatie, voor ons een belangrijk uitgangspunt van elke internal audit. Andere standaard onderdelen van onze aanpak zijn:

  • Risk Based Performance Management (integratie en afstemming van strategie en risk management op basis van uw risicobereidheid);
  • Betrekken van soft controls, cultuur en gedrag bij het opstellen van auditplannen en het uitvoeren van audit opdrachten;
  • Gebruik van moderne automatiseringstechnieken, zoals data analytics en process mining;
  • Quality assurance review vóór, tijdens en na uitvoering van internal audits om de kwaliteit van de audit functie te evalueren, te borgen en waar nodig te verbeteren;
  • Configureren en implementeren van Pentana Vision, één van de meest geavanceerde audit (en risico)managementsystemen van dit moment.

Meer informatie

Heeft u een vraag? Bent u benieuwd hoe BDO u bij uw internal audit functie kan helpen? Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten.