Forensische technologie

Organisaties moeten zich meer dan ooit tevoren wapenen tegen fraude. Essentieel is het om alert te zijn én blijven op frauduleuze transacties. Dat geldt voor zowel externe als interne factoren. Bijvoorbeeld wanneer een e-mailserver binnen afzienbare tijd doorzocht dient te worden of wanneer digitale gegevens in aanloop naar een forensische procedure in kaart gebracht moeten worden. De specialisten van BDO Digital hebben jarenlange ervaring met forensisch onderzoek en kunnen u als geen ander helpen bij het beheersen van fraudeprocessen. Bij BDO Digital onderscheiden we twee soorten forensische technologie:

  • Forensische data-analyse
  • Data discovery

Forensische data-analyse

U wilt voorkomen dat uw organisatie getroffen wordt door fraude. Tegelijkertijd moet u wel kunnen blijven opereren. Veel bedrijven worstelen met het onderscheiden van indicatoren van fraude. Dat is niet verwonderlijk, want frauduleuze transacties zijn juist ontworpen om onopgemerkt te blijven. Bijvoorbeeld door legitieme transacties zo goed mogelijk na te bootsen. Weet u eigenlijk welke fraude-indicatoren er bestaan in uw administratie of ERP-systeem? En, kent u de zwakke punten van uw beheersingssysteem?

De gemiddelde fraude wordt pas na ruim één jaar ontdekt. Met forensische data-analyse (FDA) wordt fraude eerder ontdekt waardoor niet alleen de directe schade beperkt blijft, maar ook de ‘downstream-effecten’ zo klein mogelijk blijven. Voorbeelden van deze effecten zijn de kosten voor het uitvoeren van fraudeonderzoek, het herstellen van de financiële administratie, advocaatkosten in juridische procedures en kosten als gevolg van verscherpt toezicht. FDA is dan ook essentieel voor het adequaat beheersen van fraude en kan in alle stadia van het frauderisicobeheerproces worden ingezet.

De toegevoegde waarde van FDA

  • Een snelle en adequate reactie op (indicatoren van) fraude of onregelmatigheden laat zien dat uw organisatie in control is en schrikt daarmee potentiële fraudeurs af.
  • Tijdig ontdekken van fraude waardoor directe schade beperkt blijft.
  • Vaak wordt de mate waarin organisaties blootgesteld zijn aan frauderisico’s onderschat. Door het uitvoeren van gerichte data-analyses krijgt u de risico’s in beeld én bent u in staat deze te beheersen.

BDO Digital werkt met een analyseplatform dat gericht is op het identificeren van indicatoren van fraude en onregelmatigheden. Dit platform kunnen we inzetten om een eenmalige analyse van uw organisatie te maken óf u kunt het platform voor uw onderneming laten configureren waardoor u doorlopend inzicht houdt. Neem voor een vrijblijvend gesprek gerust contact op met onze specialisten.

Data Discovery

Stel, u wordt geconfronteerd met een grote hoeveelheid digitale gegevens die snel en effectief doorzocht dienen te worden zoals e-mail-, file server- of SharePoint-data. Wat als een toezichthouder aanklopt met vragen? En wat als een directielid overstapt naar een van uw concurrenten? Bent u voorbereid op verzoeken vanuit de GDPR? Kostbare tijd gaat verloren wanneer praktische details bij een incident eerst uitgezocht moeten worden. Wendbaar zijn is dan ook cruciaal. Op basis van specifieke kennis en jarenlange ervaring ondersteunen onze specialisten bij het voorbereiden op incidenten.

Met behulp van de nieuwste technieken, ondersteunt door een wereldwijde community van forensische specialisten, heeft BDO Digital het antwoord op al uw uitdagingen. Door onafhankelijk te werken kan de juiste technologie ingezet worden, op een pragmatische en efficiënte manier. Nieuwe methoden als Technology Assisted Review (TAR), algoritmen en automatische classificatie van documenten worden waar mogelijk ingezet om kosten te besparen en de kwaliteit van onderzoeken te verhogen.

Managed Review

Onze Discovery-omgeving is ook ‘stand-alone’ inzetbaar, voor uw in-house counsel, advocatenkantoor of welke (hybride) vorm dan ook. BDO Digital neemt de technologie voor haar rekening, het onderzoek voert u zelf uit. De online omgeving is schaalbaar in te zetten en wereldwijd te benaderen. Indien gewenst kan met behulp van onze reviewteams en de nieuwste software de data door middel van een zogeheten first-pass review worden gefilterd. Zo ziet u direct de resultaten, zonder overbodige en irrelevante data.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de frauderisico’s binnen uw organisatie? Of wilt u meer weten over onze aanpak? Heeft u andere vragen? Ons team heeft jarenlange ervaring met soortgelijke incidenten en processen. Neem voor een vrijblijvende kennismaking gerust contact op met één van onze specialisten.