• Laat data voor
  je werken

  Digitale transformatie in de horecabranche

Een branche volop in beweging

De horecabranche is in 2020, net als vele andere branches, hard getroffen door  Covid-19. Gedurende  de crisis moesten veel horeca en leisure ondernemingen de deuren sluiten of  werden  hen beperkingen opgelegd. Een periode van onzekerheid waarvan niemand weet hoe de (nabije) toekomst eruit gaat zien. Dit terwijl tot maart 2020 de horeca bruiste als nooit te voren. De verwachtingen zijn, zodra er een goed vaccin is, dat de  branche snel weer op het oude niveau zit. Mensen willen elkaar nu eenmaal graag weer ontmoeten in zowel cafés en restaurants, maar ook in musea, theaters en vakantie/recreatieparken. 

Voor sterke en innovatieve partijen bieden tijden van crises ook kansen. U zult, ook als horeca ondernemer, buiten uw bestaande kaders moeten denken. Dat is niet makkelijk, maar met creativiteit en inventiviteit zijn er mogelijkheden uw businessmodel aan te passen. BDO ziet in de praktijk dat trends en ontwikkelingen in de horeca (nog) niet optimaal worden benut, waardoor kansen blijven liggen. Hoe optimaliseer en borg ik de winst van mijn horecaonderneming? Met welke risico’s moet ik rekening houden? Welke kansen kan ik benutten? Als ondernemer wilt u zich bezig houden met uw gasten, in plaats van allerlei bijkomende zaken die kostbare tijd van u vragen. BDO denkt hierin graag mee.

BDO & Horeca franchise

BDO bedient ook franchise ketens binnen de horecabranche. Financial Process Outsourcing (FPO) helpt franchise ondernemers bijvoorbeeld bij het optimaliseren en overnemen van administratie- en rapportageprocessen van middelgrote en keten ondernemingen. 

Onze specialisten hebben alle benodigde (financiële) kennis, expertise en ervaring op het gebied van Franchising. U bent bij ons verzekerd van een full-service dienstverlening, zowel bij financiële als bedrijfseconomische vraagstukken. Voorbeelden van onze diensten zijn:

 • Opstellen financiële prognoses en begeleiding bij kredietaanvragen;
 • Optimaal geautomatiseerde verwerking van uw periodieke financiële administratie (dataronde);
 • Benchmark en grafische BDO Analytics rapportage;
 • Analyse tool voor optimale beheersing van de keten;
 • Salarisadministratie gekoppeld aan uw planningsmodule personeel;
 • Verzorgen van uw jaarcijfers en fiscale aangiften;
 • Advies en begeleiding bij aan- en verkoop van uw onderneming.

Deze dienst gaat verder dan financiële transacties en financiële administratie: BDO optimaliseert niet alleen processen, maar ook bedrijfsresultaten. Onze experts hebben ervaring met innovatieve ICT-oplossingen, Lean Six Sigma en andere methodes voor procesverbetering toegepast op de financieel administratieve processen. Naast financials heeft BDO ook oog voor de non-financials. 

Uw vragen, onze aanpak

Onze specialisten adviseren u daarom graag over deze onderwerpen, en bieden u nieuwe inzichten op de ontwikkelingen in uw branche. Dat vraagt om creativiteit, samenwerking en extra service. Wat u van ons mag verwachten:

 • Inzicht in de (potentiële) winstontwikkeling van uw onderneming met overzichtelijke periodieke rapportages.
 • Inzicht in uw risico’s en kansen (strategie, inkoop & brutomarge, personeel/HR, wet- en regelgeving, financiën en fiscaliteit), in combinatie met de zachtere kant (duurzaamheid, product & hospitality en gastbeleving) van ondernemen, met behulp van onze Horecamonitor.
 • Advies en ondersteuning op het gebied van bedrijfsautomatisering (automatische koppelingen van kasafrekensystemen, salarisadministratie en financiële administratie).
 • Advies en ondersteuning op het gebied van fiscale vraagstukken (financial planning, estate planning, bedrijfsstructuur, schenkingen, vastgoed en DGA/ eigenaar).

Dankzij onze branchegerichte aanpak, de inzet van innovatieve dienstverlening en de persoonlijke benadering, zijn wij nauw betrokken bij u en uw onderneming.

Contact

Bij BDO kunt u rekenen op brede branchekennis en expertise. Onze branchegroep horeca & recreatie bestaat, naast accountants, adviseurs en fiscalisten, uit specialisten op diverse terreinen. Ook voor advisering op het gebied van bijvoorbeeld onroerende zaken, koop en verkoop, btw, financiering, arbeidsjuridische vraagstukken, franchising en familiebedrijven kunt u bij ons terecht.

Onze portfolio bestaat uit kwalitatief goede hotel(ketens), restaurant(ketens), recreatieparken, cafés en andere horecaondernemingen. We spreken dezelfde taal als horecaondernemers en weten wat er bij u in de keuken gebeurt. Om de ontwikkelingen in de Nederlandse horeca en recreatie op de voet te kunnen volgen, werken wij samen met landelijke restaurantverenigingen en horecatoeleveranciers.

Wilt u weten hoe BDO uw horecaonderneming kan helpen? Neem voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact op met een van de specialisten van de branchegroep horeca & recreatie.