NextGen binnen het familiebedrijf: flexibeler dan ooit

Een veelvoorkomende discussie binnen het familiebedrijf is de vraag of het goed is of juist niet, dat de opvolgers eerst een paar jaar buiten de zaak ervaring opdoen. We zien dat familiebedrijven hier zeer uiteenlopende keuzes in maken. Bij de ene categorie werken kinderen vanaf zeer jonge leeftijd mee in het bedrijf en blijven ze soms wel hun gehele leven binnen het familiebedrijf werkzaam. Er zijn ook familiebedrijven die als eis stellen dat hun kinderen eerst werkervaring buiten de deur opdoen, alvorens ze aan kunnen kloppen voor een functie in het familiebedrijf.

Ervaring opdoen buiten het familiebedrijf?

Sommige ondernemers van familiebedrijven spreken over ‘fouten maken doe je bij een ander’ en vinden dat je sterker en met meer bagage binnenkomt als je eerst bijvoorbeeld 3 tot 5 jaar elders hebt gewerkt. Volgens hen vergroot dit de acceptatie van de opvolger(s) door klanten en medewerkers en wordt hiermee het ‘zoontje van de baas’ imago voorkomen.

Anderen vinden het juist waardevol als de opvolger al vroegtijdig betrokken wordt; door het lopen van stage, een bijbaantje of vakantiewerk, of het ‘onderaan beginnen’ van volgende generatie familieleden in het bedrijf. Met als belangrijkste overtuiging dat de volgende generatie het familiebedrijf goed leert kennen, en een bepaalde mate van respect verkrijgt bij medewerkers door eerst mee te werken ín het bedrijf.

Elk familiebedrijf maakt hierin haar eigen keuzes, en er is er vanzelfsprekend niet eentje per definitie goed of fout. Wat mij echter opvalt, is dat de huidige ‘Next Generation’ steeds creatiever met dit soort keuzes om gaat en andere keuzes maakt. Bijvoorbeeld door niet een keuze te maken voor één baan (al dan niet binnen of buiten het familiebedrijf), maar zich optimaal voor te bereiden op opvolging door juist meerdere banen te combineren.

Een tweede baan naast het familiebedrijf

Bij BDO organiseren we regelmatig masterclasses voor de ‘NextGen’. Recent bijvoorbeeld specifiek voor de Flowers & Food sector. Een sector waar van oudsher beoogde opvolgers vroeg betrokken worden bij het familiebedrijf, door mee te werken in de operationele processen; vaak al vanaf een jaar of 12! In deze NextGen groep zitten veel hoogopgeleide opvolgers, die ook al van jongs af aan meewerken in het familiebedrijf. Daar zien we nu bijvoorbeeld ook dat meer dan 20% van de deelnemers deze baan combineert met een baan buiten het familiebedrijf.

De flexibilisering op de arbeidsmarkt lijkt dus in zekere zin ook vat te hebben gekregen op de keuzes die opvolgers binnen familiebedrijven maken. De NextGeneration uit bovenstaand voorbeeld combineert het werk bij het familiebedrijf met een externe consultancy functie (zelfstandig of in loondienst). Dit stelt hen in staat om zowel kennis en ervaring op te doen binnen het eigen bedrijf, als bij verschillende andere bedrijven mee te kijken over de gang van zaken. Beide werkgevers profiteren daarvan, je kan dus spreken van best of both worlds.

Nieuwe generatie, nieuwe perspectieven

Voor potentiële opvolgers binnen familiebedrijven komt er veel op hen af; een bedrijf leiden, eigenaar worden en dat ook nog met familie. BDO organiseert in 2019 speciaal voor opvolgers met dergelijke vragen door het hele land weer een nieuwe serie masterclasses voor de NextGeneration binnen familiebedrijven. Deelname aan dit traject zorgt ervoor dat je kennis vergaart over de diverse aspecten van ondernemerschap en dat je nog bewuster wordt van wat de keuze voor ondernemen in het familiebedrijf inhoudt. Bovendien breid je jouw netwerk uit met collega-opvolgers, met wie je kunt sparren in een vertrouwelijke omgeving. Klik hier voor meer informatie over het programma, of schrijf je direct in!

 

SCHRIJF IN VOOR NEXTGEN MASTERCLASS