Fiscale eindejaarstips: bespaar nú in 2018 met deze tips

Bent u klaar voor het nieuwe (belasting)jaar? Nog een paar weken en het Belastingpakket 2019 gaat gelden. Hoog tijd dus om te kijken of u dit jaar nog fiscaal voordeel kunt behalen.

Profiteer nu nog van het verlaagde btw-tarief van 6%

Bijvoorbeeld door nog gebruik te maken van het verlaagde btw-tarief van 6%. Per 1 januari wordt dit 9%. Er is geen overgangsregeling. Worden vooruitbetalingen ontvangen in 2018, dan is dus nog 6% btw verschuldigd. U en uw afnemer kunnen hiervan profiteren als deze laatste nog in 2018 betaalt. En zorgt u ervoor dat uw administratieve systemen tijdig zijn aangepast aan het nieuwe btw-tarief?

Nieuwe btw-regels voor vouchers

Met ingang van 1 januari 2019 veranderen de btw-regels voor vouchers. Dit zal onder andere gevolgen hebben voor cadeaubonnen, waardebonnen en zegelacties. Mogelijk bent u eerder btw verschuldigd of een ander bedrag aan btw verschuldigd. Zorg ervoor dat u tijdig de benodigde aanpassingen in uw administratieve systemen heeft gemaakt.

Meer weten? Doe de voucher-quickscan of neem contact op met uw btw-adviseur wanneer u hierover vragen heeft.

Sparen in de VBI, NV of BV

Door de lage rentestand levert privé sparen weinig op. Bij een spaarrente van bijvoorbeeld 0,5% is de belastingdruk in box 3 ruim meer dan 100%! Door uw geld onder te brengen in een BV, NV of een OFGR (open fonds voor gemene rekening), kunt u de belastingdruk verlagen tot 39,25%. De NV en OFGR kunnen bovendien opteren voor het speciale regime voor de VBI (vrijgestelde beleggingsinstelling). Daardoor wordt de belastingdruk onder voorwaarden nog lager. Als u nog vóór 1 januari 2019 een VBI opricht, bespaart u éénmaal de heffing in box 3. Op 1 januari 2019 behoort het ingebrachte spaargeld dan immers niet meer tot de rendementsgrondslag in box 3. Sinds 2017 dient uw vermogen ten minste achttien maanden in de VBI te blijven, tenzij er zakelijke overwegingen zijn om het geld er weer uit te halen.

Benieuwd naar alle voor u relevante tips? Download dan hier onze fiscale eindejaarstips!

Download tips voor mkb

Download tips voor grote ondernemingen

Download tips voor publieke sector