• Internationalisering bij familiebedrijven

    Ontdek welke stappen te zetten als familiebedrijf om internationaal succesvol te zijn

    vraag boek aan

Fiscale aandachtspunten voor uw familiebedrijf

Fiscaliteit is een belangrijk onderwerp voor elk bedrijf, maar veel familiebedrijven hebben ook nog te maken met speciale aandachtspunten. Zeker rondom transities als bedrijfsopvolging en overnames.

De fiscale wet- en regelgeving stelt familiebedrijven voor ingrijpende dilemma’s. Met de juiste specialistische ondersteuning kunt u vragen beantwoorden als: moet ik het bedrijfsvastgoed in privé aan de onderneming verhuren of juist niet? Hoe voordelig is het om mijn onderneming te schenken? Houd ik zelf wel voldoende over? En: als schenken niet aan de orde is, welke mogelijkheden heb ik dan bij een overdracht?

Fiscaliteit binnen structuur familiebedrijf

Belastingen over bedrijfsvastgoed en beleggingen vormen een prominent aandachtspunt binnen de structuur van uw familiebedrijf. Zo spelen heel andere aspecten een rol wanneer de volgende generatie (of een externe partij) de onderneming niet geschonken krijgt, maar de koopprijs betaalt. Ook de combinatie van fiscaliteit en bedrijfsopvolging speelt bij veel familiebedrijven een grote rol, vooral sinds de fiscaal vriendelijke bedrijfsoverdracht uit de successiewet weer volop in de schijnwerpers staat.

Familiekapitaal

Voor familiebedrijven kunnen onder meer vermogensbeheer, dividendbeleid, estate planning en het financieren van aandelenovername cruciale thema’s zijn op het gebied van financiële planning. Voor de familiebedrijven waar het familiekapitaal van belang is, komt daar een extra dimensie bij. De ervaring leert dat bij deze familiebedrijven niet alleen rationale argumenten een rol spelen, maar dat ook emotionele overwegingen kunnen doorwerken in financiële afwegingen. Dat kan tegengestelde belangen opleveren, zoals de wens om te investeren versus persoonlijke financiële onafhankelijkheid.

Financiële planning bij bedrijfsoverdracht

Bij de financiële planning van een familiebedrijf hoort een zo zorgvuldig mogelijke financiële voorbereiding op de bedrijfsoverdracht. Immers, de opvolging markeert een keerpunt in het bestaan van de organisatie, waarbij de ondernemer belangrijke vragen moet beantwoorden over de financiële planning. Met het ene oog op de continuïteit van zijn of haar levenswerk en het andere op de harmonie in de familie.

Belangrijke vragen om te beantwoorden, zijn:

  • Ik wil mijn kinderen niet de hoofdprijs voor de onderneming laten betalen, maar ik wil ook van mijn financiële onafhankelijkheid kunnen genieten. Hoe regel ik dat?
  • Ik vraag me af of mijn kinderen de overname gefinancierd krijgen. Moet ik ze een lening verstrekken?
  • Als ik de aandelen in de onderneming aan mijn ene kind schenk, hoe compenseer ik dat dan voor de andere kinderen?
  • Alle kinderen zijn aandeelhouder van de onderneming, maar er zit er maar één in de directie. Wie bepaalt of er dividend moet worden uitgekeerd?

Professionele begeleiding

Onze specialisten beschikken over ruime ervaring met alle soorten familiebedrijven; of de familie zelf nu wel of juist niet een nadrukkelijke rol speelt. Naast uitstekende kennis van relevante wet- en regelgeving hebben zij oog voor alle aspecten die meespelen bij het nemen van de juiste financiële besluiten. BDO kan u onder meer helpen bij:

Meer informatie

Wilt u meer inzicht in de fiscale kansen en aandachtspunten bij een (toekomstige) bedrijfsoverdracht? Of wilt u gewoon eens met ons van gedachten wisselen over uw (financiële) situatie? Neem voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact op met een van onze specialisten.

Of schrijf u nu in voor de BDO e-mailnieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken nieuwe perspectieven op thema’s zoals digitalisering, personeel en fiscaal nieuws. Meer dan 19.000 abonnees gingen u voor:

MELD MIJ AAN