• Goed werkgeverschap bij familiebedrijven

    Dit kunnen familiebedrijven doen om een (nog) betere werkgever te worden

    download onderzoek

Bouwen aan consensus

Wederzijds begrip en heldere communicatie staan aan de basis van elk goedlopend familiebedrijf. Dat betekent duidelijkheid over afspraken en consensus over zaken als eigendom, beloning en dividend. Bouwen aan consensus is bij familiebedrijven een onderschat thema. En dat leidt vroeg of laat tot verschillen van inzicht, vertrouwensbreuken, spanningen en confrontaties – met alle gevolgen van dien.

Zaken bespreekbaar maken

De emotionele band tussen familieleden maakt het lastig om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken. Het op één lijn krijgen van alle betrokkenen begint met het stellen van de juiste vragen. Op basis van de antwoorden daarop kunt u de structuur aanbrengen die nodig is om zaken werkelijk bespreekbaar te maken. Om te zorgen dat mensen gevoelige onderwerpen niet vermijden. Zo kunt u grote problemen voor zijn en een solide basis leggen voor de toekomst van het familiebedrijf. 

Mediation

Als objectieve buitenstaanders kunnen onze specialisten hierbij het verschil maken. Als mediator helpen wij u op vertrouwelijke wijze bij het aanbrengen van structuur en het bespreekbaar maken van lastige thema’s. Wij denken inhoudelijk me u mee, dragen opties aan en helpen u met het maken van keuzes en het bereiken van consensus. Met oog op de harmonie binnen en de continuïteit van uw familiebedrijf.

Familiestatuut

In een Familiestatuut worden regels en afspraken vastgelegd over hoe de familie met het bedrijf wil omgaan. De kern van dit familieplan draait om het in balans brengen van familie- en bedrijfsbelangen. Met het gezamenlijk (ondernemer(s) en betrokken familieleden) opstellen van een Familiestatuut voorkomt u problemen in de toekomst. Het is de manier bij uitstek om een aantal elementaire zaken te regelen voordat het tot een conflict kan komen.

Voordelen van het Familiestatuut:

  • Door middel van het Familiestatuut (en de totstandkoming daarvan) communiceert u als familie op effectieve wijze over onderwerpen op het grensvlak van familie, eigendom/zeggenschap en bedrijf;
  • Het schept helderheid in de visies, wensen en doelen van alle betrokkenen zodat een ieder zich heeft kunnen uitspreken en zich daardoor gehoord voelt;
  • U krijgt inzicht in de sterke en zwakke kanten van de familiecultuur en de doorwerking daarvan in het bedrijf;
  • Het is een intentieverklaring waaraan meer waarde kan worden ontleend dan alleen een morele verplichting;
  • Het is een document van waaruit allerlei -formele- beslissingen genomen kunnen worden zoals bijvoorbeeld de inrichting van de (family)governance, vennootschappelijke en fiscale structuur, estate en financiële planning.

Advies nodig bij het opstellen van uw Familiestatuut of mediation?

Bent u nieuwsgierig hoe uw familieleden aankijken tegen de familie in onderlinge samenhang met het bedrijf? Vul dan - op anonieme basis en geheel vrijblijvend - de familiebedrijvenmonitor in. Mogelijk dat de uitkomst hiervan aanleiding geeft tot het opstellen van een Familiestatuut.

Wilt u meer informatie over professionele mediaton, of liever direct een vrijblijvende afspraak maken? Neem dan contact op met een van onze familiebedrijvenspecialisten.

Contact

Meer dan 19.000 abonnees gingen u voor: schrijf u nu in voor de BDO e-mailnieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken nieuwe perspectieven op thema’s zoals groei, digitalisering en personeel. 

MELD MIJ AAN