Strategie en waarden

Zoekt u duidelijkheid over uw eigenaars- en bedrijfsstrategie?

De familiewaarden vormen de basis voor de strategie

Meer dan welke andere onderneming zijn familiebedrijven mensgerichte en persoonlijke organisaties. Met een eigen karakter, een eigen cultuur, historie én strategie. Elke historie is anders, elke toekomstvisie is anders. Hoewel businessmodellen wel eens overeenkomen, zijn de identiteit en de cultuur van een familiebedrijf nauwelijks te vergelijken met niet-familiebedrijven. 

Bij familiebedrijven zijn de strategie en de waarden van een familie onlosmakelijk met elkaar verbonden. De familiewaarden vormen namelijk de basis voor de familie- en eigenaarsstrategie en dat is vervolgens weer het fundament voor de bedrijfsstrategie. BDO heeft jarenlange ervaring in het komen tot een gezamenlijke, duurzame en krachtige toekomstvisie voor het bedrijf die is gebaseerd op familiewaarden.

Wat kan BDO betekenen op het gebied van strategie en waarden?

BDO is dé familiebedrijvenadviseur. Dat betekent dat we als geen ander in staat zijn om het totale speelveld te overzien waar het bedrijf de familie raakt en andersom. Zodoende maken wij altijd de koppeling tussen het behouden van harmonie in de familie en de continuïteit van het bedrijf.

We luisteren, stellen de lastige vragen, sparren en werken samen. Vanuit onze multidisciplinaire aanpak en jarenlange ervaring voegen we waarde toe aan dit mooie, maar vaak complexe proces. 
Onze adviseurs helpen families en directies om op één lijn te zitten. Daarbij staan we samen stil bij de volgende onderwerpen:

  • Familie-/organisatiewaarden: een duidelijke focus aanbrengen is van cruciaal belang. Het vormt de basis voor alle keuzes die later gemaakt worden. 
  • Eigenaarsstrategie: welke rol heeft het bedrijf binnen de familie en wat zijn de doelstellingen die de familie met het bedrijf heeft? Denk hierbij aan zaken als behoud, aankoop, verkoop of rendement maken.
  • Organisatiestrategie: op basis van de eigenaarsstrategie geven we invulling aan de organisatiestrategie. Waar staan we voor? (missie), waar gaan we voor? (visie) en hoe gaan we dit realiseren? 
  • Realisatie/executie: hoe zorgen we er samen voor dat de plannen daadwerkelijk gerealiseerd worden en hoe nemen we de organisatie en de stakeholders hierin mee?

Professioneel fundament voor familiebedrijven

BDO staat in dit proces nadrukkelijk naast de ondernemende familieleden. Samen zetten we die noodzakelijk zijn om een naadloze verbinding te maken vanuit de toekomstvisie naar strategie en van daaruit naar de uitvoering. We adviseren en ondersteunen bij het leggen of versterken van het professionele fundament onder het bedrijf. Daarbij is veel aandacht voor het menselijk aspect, de verschillende belangen en het creëren van draagvlak. Met oog voor gevoeligheden, (verborgen) emoties én met onze brede kennisachtergrond als basis.

De waarden van waarden

Krijg inzicht in het belang van familiewaarden

Zo verschillend als familiebedrijven zijn, zo verschillend gaan ze om met hun waarden. Maar over één ding zijn de families in het boek het eens: sterke waarden maken een sterk bedrijf. Daarom verdienen die zorg en aandacht - in elke levensfase van de onderneming. Benieuwd naar het belang van familiewaarden? Zes families geven een kijkje in hun keuken.
Vraag boek aan

Contactpersonen