• Due diligence

  Ondersteuning voor koper en verkoper

  Stel uw vraag

Onderzoek naar potentiële issues, risico’s en kansen bij overname

De Engelse term due diligence betekent letterlijk gepaste zorgvuldigheid. Bij verkooptrajecten, fusies en overnames staat dit voor boekenonderzoek. Juist bij dit soort transacties is zorgvuldigheid extra belangrijk. De belangen zijn veelal hoog en er staat veel op het spel. Daarnaast is elke verkoop, fusie en overname anders. Er is echter één gemene deler: het is vrijwel altijd tijdrovend en complex. Dat vraagt om een flexibele adviseur met gedegen kennis en ervaring. De onafhankelijke adviseurs van BDO helpen u graag.

"Mede dankzij de pragmatische aanpak en het kwalitatief goede due diligence onderzoek van BDO M&A hebben wij een succesvolle transactie kunnen bewerkstelligen."

Gert-Jan Meijerink | CFO, Nijhof-Wassink

Ondersteuning voor de koper:
due diligence / boekenonderzoek

In een overnametraject wordt veel informatie uitgewisseld. De verkoper laat zich graag van zijn beste kant zien en zijn adviseur benadrukt de positieve aspecten. Deze informatie, en het beeld dat daarbij ontstaat, vormt de basis voor een eerste bieding.

In een volgende stap in het overnameproces krijgt u als koper de kans dat beeld te valideren en eventuele risico’s ten aanzien van de transactie te ontdekken. U kunt hiervoor een boekenonderzoek of due diligence laten uitvoeren.

Het boekenonderzoek geeft u als koper de mogelijkheid om de verwachtingen die u heeft, voorafgaand aan de transactie, nog één keer kritisch langs de meetlat te leggen. Klopt het beeld dat u heeft van de over te nemen partij echt?  Zijn er specifieke risico’s die belangrijk zijn om voorafgaand aan de overname te weten? Zijn er zaken die relevant zijn voor de structurering van de transactie? Alleen zo kunt u als koper een weloverwogen beslissing nemen over het wel (en tegen welke voorwaarden, waaronder prijs) of niet doorgaan van een transactie.

Ondersteuning voor de verkoper:
vendor due diligence

Wij zien het regelmatig als we aan de koopkant opereren: ons onderzoek brengt een vervelende verrassing aan het licht. Zo’n verrassing heeft een serieuze impact op de kans op succes van het proces en zet u als verkoper op achterstand in de onderhandelingen. In sommige gevallen leidt het zelfs tot het annuleren van een transactie.

Met een vendor due diligence, een due diligence waarbij wij vanuit de verkoper opereren, reduceert u de kans op dergelijke verrassingen aanzienlijk. Al aan het begin van het proces brengen wij de potentiele issues in kaart zodat u als verkoper in staat bent vooraf de issues te adresseren. Zo voorkomt u verrassingen.

Een vendor due diligence rapport biedt u als verkoper de kans tot het geven van één helder, consistent beeld aan de verschillende kandidaat kopers. Dat levert u een forse tijdswinst op en leidt vaak tot biedingen die beter vergelijkbaar zijn. Elke kandidaat koper voert nog beperkte eigen werkzaamheden uit, maar het grootste deel van het werk is dan al gedaan. Ook krijgt u als verkoper de kans om een toelichting te geven op bepaalde punten. Zo heeft u de regie.

Deelonderzoeken door multidisciplinaire teams

Een (vendor) due diligence bestaat uit diverse deelonderzoeken en specifieke aandachtsgebieden. Het financiële due diligence staat centraal. Voorbeelden van andere deelonderzoeken zijn:

 • Fiscaal due diligence;
 • Arbeidsjuridisch due diligence;
 • Pensioen due diligence;
 • Juridisch due diligence (ondernemingsrecht);
 • IT due diligence.

Elk deelonderzoek wordt uitgevoerd door specialisten van de bijbehorende discipline binnen BDO. De specialisten van BDO Transaction Advisory Services zijn daarbij de spin in het web; zij zijn uw centrale aanspreekpunt. Het sluitstuk van elk due diligence is een geïntegreerd rapport met alle bevindingen van de verschillende deelonderzoeken.

Stel uw vraag aan onze M&A specialisten

Bent u benieuwd of een (vendor) due diligence ook voor u verstandig is? Wilt u inzicht in de risico’s bij een aanstaande transactie? Onze adviseurs staan u graag te woord.

U krijgt gegarandeerd:

 • Een vrijblijvend 30 minuten telefonisch adviesgesprek: antwoord op al uw vragen.
 • Advies van een ervaren professional, betrokken bij tientallen bedrijfsovernames op jaarbasis.
 • Een nieuw perspectief op uw situatie en bruikbare tips voor het vervolg van het traject.

Laat uw gegevens achter in onderstaand formulier en we maken een belafspraak:

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

BDO respecteert uw privacy.