Deel 5 | Gedragscode en nalevingsonderzoek binnen pensioenfondsen

In de update         ‘Compliancefunctie voor pensioenfondsen’ en de aanvullende reeks artikelen, is de brede reikwijdte van de compliancefunctie bij pensioenfondsen besproken. Tegelijkertijd blijft het ook van groot belang dat - door middel van nalevingsonderzoek - toezicht wordt gehouden op de naleving van de gedragscode. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Lees hier andere delen uit deze artikelenreeks: 

Wat behelst een goede gedragscode?

Het doel van de gedragscode is het waarborgen en handhaven van het vertrouwen van belanghebbenden in het fonds, door gewenst gedrag te stimuleren én ongewenst gedrag te voorkomen. In onze optiek hoort in de gedragscode de visie en kernwaarden van het fonds en het daaruit voortvloeiende gedrag centraal te staan. Daarnaast is het van belang om aansluiting te vinden bij de organisatie, medewerkers en verbonden personen: hoe kijken zij tegen deze visie en waarden aan en herkennen ze deze ook in de praktijk? Een goede gedragscode geeft de medewerkers binnen een duidelijk geformuleerd kader de vrijheid om zich verantwoordelijk te gedragen en te handelen binnen de normen en waarden van het pensioenfonds.

Doel van nalevingsonderzoek

In het nalevingsonderzoek wordt gecontroleerd of verbonden personen* nevenfuncties hebben, er mogelijk sprake is van financiële belangen in zakelijke relaties of geschenken/uitnodigingen zijn ontvangen dan wel weggegegeven. Ook wordt voor de naleving van de gedragscode getekend. Het doel van dit nalevingsonderzoek is om te controleren in hoeverre men voldoet aan de gedragscode. Daarnaast is het een middel om eventuele belangenverstrengelingen vast te stellen.

*Bestuurders, RvT, (externe) commissieleden en andere medewerkers en groepen verbonden aan het fonds

Vanuit onze visie op compliance fungeert het nalevingsonderzoek als een moment om stil te staan bij de achterliggende gedachte, namelijk: verantwoordelijkheid nemen voor een integere en beheerste bedrijfsvoering. Het onderzoek faciliteert daarbij het doel van de gedragscode om het vertrouwen van belanghebbenden in het pensioenfonds te waarborgen, door gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag te voorkomen. Om dit doel zo efficiënt mogelijk te faciliteren, biedt BDO een digitale oplossing, waarbij uitkomsten direct vanuit een online omgeving worden bijgehouden en gerapporteerd. Zo is er meer ruimte voor waar het echt om gaat: naleving van de gedragscode, gericht op bewustzijn en integriteit.

Meer weten?  

De pensioensector staat voor grote en complexe uitdagingen. Daarnaast is en blijft compliance maatwerk. Daar helpen wij u graag bij. Bijvoorbeeld met de eerder benoemde digitale tool, bij het inrichten van de compliance functie of het leveren van een onafhankelijke externe compliance officer, met veel ervaring in het pensioenfondslandschap. Ook kan BDO op specifieke onderwerpen ondersteuning bieden aan de interne compliance officer. Neem gerust contact op met een van onze specialisten.   
   

Lees de update ‘Compliance als vierde sleutelfunctie’   

Meer weten over de toegevoegde waarde en de inrichting van de rol van de compliancefunctie binnen pensioenfondsen? Download dan via onderstaande button het update.  

DOWNLOAD