• Fiscale steekproef

    Inzicht in uw fiscale risico’s én kansen

Ontdek hoe een steekproef van de fiscus werkt en krijg zo inzicht in uw fiscale risico’s én kansen!

Als bedrijf kunt u op onverwachte momenten controle krijgen van de Belastingdienst. In plaats van uw gehele fiscale huishouding door te lichten, maakt de fiscus steeds meer gebruik van statistisch steekproefonderzoek. Hierbij kan één gevonden foutje al grote fiscale gevolgen hebben. BDO laat u zien hoe zo’n steekproef werkt en helpt u zo inzicht te krijgen in uw fiscale risico’s én kansen.

De fiscus controleert steeds meer via digitale steekproeven

Door een combinatie van onderbezetting en toenemende mogelijkheden van data-analyse maakt de fiscus steeds meer gebruik van statistische steekproeven. Controles vergen daardoor veel minder tijd dan vroeger. Door uw fiscale gegevens op een beperkte set transacties te toetsen kan de Belastingdienst al beoordelen of uw aangifte wel of niet goedgekeurd wordt.

Eén klein foutje kan al grote gevolgen hebben

Het principe achter de fiscale steekproef is de zogenoemde ‘nulfoutenverwachting’. Immers, bij het ondertekenen van een aangifte verklaart u dat u deze ‘stellig en zonder voorbehoud’ indient. Vindt de Belastingdienst toch een fout in de geselecteerde items van de steekproef – zelfs als dit betekent dat u juist nog wat kunt vorderen op de fiscus – dan wordt uw gehele aangifte niet goedgekeurd en is het te laat voor een vrijwillige verbetering. Sterker: die ene fout wordt omgeslagen naar de rest van de data en kan leiden tot een naheffing en hoge boetes. Een verkeerd geboekt bosje bloemen kan u zo tienduizenden euro’s kosten.

BDO helpt u boetes juist te voorkomen met exact dezelfde methode

Het zelf uitvoeren van een steekproef conform de methode van de Belastingdienst (‘Controle Aanpak Belastingdienst’; ook wel ‘CAB’ genoemd), biedt u de kans om uw processen en aangiften door te lichten op fiscale fouten en kansen. U bent door middel van analyses beter in staat de Belastingdienst te tonen dat u fiscaal ‘in control’ bent. Dat kan enorm helpen in het geval dat de Belastingdienst bij u een boekenonderzoek uitvoert. Echter, ook in het kader van Horizontaal Toezicht wordt steeds vaker verwacht dat u dergelijke fiscale beheersmaatregelen neemt.

Onze fiscale specialisten hebben veel contact met de Belastingdienst, en weten daarom precies hoe een fiscale steekproef werkt. We kunnen deze dan ook exact simuleren en zo onregelmatigheden in uw aangiften blootleggen. Dit biedt u de kans uw fiscale processen te verbeteren én naheffingen en boetes te voorkomen.

Ontdek hoe een fiscale steekproef werkt en hoe BDO u preventief én reactief van dienst kan zijn

Om te laten zien hoe een fiscale steekproef werkt, heeft BDO de verschillende stappen voor u op een rij gezet. Zo krijgt u een verhelderend inzicht in uw fiscale risico’s én in de kansen om uw processen te verbeteren. Bovendien bieden we u ook nieuwe perspectieven in het geval u toch een (volledige) controle krijgt van de Belastingdienst.

Niet alleen een controle van de fiscus kan een aanleiding zijn om de fiscale positie van uw onderneming in kaart te brengen, ook als u wilt weten of uw fiscale beheersmaatregelen voldoende effectief zijn of indien u wilt deelnemen aan Horizontaal Toezicht bij de Belastingdienst, of reeds deelneemt, en het gesloten convenant wenst na te leven, kan inzicht in uw fiscale positie verhelderend zijn. Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met een van onze specialisten.