Voorstel tot vereenvoudiging duurzaamheidswetgeving: wat gaat er gebeuren?

Op 29 januari jl. heeft de Europese Commissie (EC) het zogeheten Competitive Compass for the EU gepresenteerd. Dit beleidsinitiatief staat ook bekend als het Europese Omnibuspakket (hierna: Omnibus). Een belangrijk doel van de Omnibus is om Europese wetgeving te vereenvoudigen en te stroomlijnen. Daartoe behoort ook duurzaamheidswetgeving, waaronder de rapporteringsverplichtingen. In dit artikel gaan we nader in op de Omnibus en leest u hoe de specialisten van BDO u kunnen ondersteunen.  

Doel Omnibus 

De Omnibus is onderdeel van het werkplan van de EC voor 2025 en heeft als doel de regeldruk voor bedrijven te verminderen. Daarnaast wil de EC Europa “positioneren als de plek waar toekomstige technologieën, diensten en schone producten worden uitgevonden, vervaardigd en op de markt gebracht worden én tegelijkertijd het eerste klimaatneutrale continent te worden”.  

Om dit doel te bereiken richt de Omnibus zich op drie actiegebieden die gericht zijn op: 
  1. het dichten van de innovatiekloof met (onder meer) de Verenigde Staten en China, 
  2. een gezamenlijke Europese routekaart die leidt tot een transitie naar decarbonisatie/ schone energiebronnen en een verbeterede Europese concurrentiepositie, en  
  3. het verminderen van overmatige afhankelijkheden (denk recent aan aardgas uit Rusland) en het vergroten van de Europese veiligheid.  
Deze drie  pijlers worden aangevuld met vijf randvoorwaarden die volgens de EC noodzakelijk zijn om de Europese “concurrentiepositie in alle sectoren te ondersteunen”. Eén van deze randvoorwaarden is ‘vereenvoudiging’. Met deze randvoorwaarde beoogt de EC de regeldruk en administratieve lasten voor Europese bedrijven te verminderen.  

Vereenvoudiging duurzaamheidwetgeving: vermindering van administratieve lasten 

In de Omnibus is het voornemen opgenomen om vereisten die gelden voor rapportering, due diligence en de taxonomie op het gebied van duurzaamheid te vereenvoudigen. De verwachting is dat hiermee onder meer gedoeld wordt op vereisten zoals opgenomen in de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) en de Taxonomieverordening. Via de vereenvoudiging wil de EC de administratieve lasten voor alle bedrijven met ten minste 25% verminderen. Voor mkb-bedrijven wordt een vermindering van ten minste 35% nagestreefd. Daarnaast zal een nieuwe categorie worden voorgesteld voor bedrijven die groter zijn dan het mkb, maar kleiner dan grote bedrijven de zogenoemde ’mid-caps’. Bedrijven die in deze categorie gaan vallen, profiteren volgens de EC van een vereenvoudiging van wet- en regelgeving “in dezelfde zin als het mkb”. Welke drempelbedragen aan deze mid-caps worden verbonden en voor welke bedrijven dit geldt, is nog niet bekend.  

Vervolgstappen op Europees niveau  

De exacte details van de Omnibus zijn op dit moment nog niet bekend. Vooralsnog is de verwachting dat eind februari of begin maart meer details bekend worden. Het is van belang om op te merken dat de Omnibus een voorstel van de EC betreft. Het Europees Parlement moet nog debatteren over het voorstel, waarbij zij wijzigingen kan voorstellen. Vervolgens moet er overeenstemming worden bereikt door het Europees Parlement en de Europese Raad. Hierdoor is het op dit moment onduidelijk wanneer vereenvoudigingen daadwerkelijk worden doorgevoerd, als dit al het geval is.   

Dit kan BDO voor u betekenen  

De Omnibus kan gevolgen hebben voor bedrijven die onder de reikwijdte vallen van de hierboven genoemde duurzaamheidswetgeving. Omdat de exacte details op dit moment nog niet bekend zijn, is het van belang de ontwikkelingen te blijven monitoren. Wij helpen organisaties bij het up-to-date blijven van wet- en regelgeving (in meerdere jurisdicties), zoals duurzaamheidsverplichtingen. Hierdoor bent u goed geïnformeerd, kunt u snel inspelen op veranderingen én blijft u compliant. Meer weten? Neem dan contact op met ons op.  

Contact