Waarom organisaties starten met een Tax Control Framework

Artikel

Updated: 
Auteur(s): Krista Boere
Met een Tax Control Framework (TCF) kunnen organisaties hun fiscale processen, risico’s en verantwoordelijkheden beter beheersen. Daarmee is het TCF een essentieel hulpmiddel om de fiscale doelen te bereiken. Hieronder bespreken we de belangrijkste redenen voor organisaties om een TCF op te zetten.

Horizontaal toezicht als drijfveer

In de afgelopen jaren was deelname aan horizontaal toezicht een belangrijke reden voor organisaties om met een TCF aan de slag te gaan. Horizontaal toezicht is een gestructureerde samenwerking met de Belastingdienst. Organisaties hebben hierbij contact met een vast aanspreekpunt bij de Belastingdienst. Het voordeel is onder andere dat het makkelijker is om zaken voor te leggen aan de Belastingdienst. 

De Belastingdienst heeft het horizontaal toezicht enkele jaren geleden vernieuwd. Bedrijven die nu willen deelnemen, moeten aantonen dat hun fiscale processen aantoonbaar in control zijn. Dit kan met behulp van een goed werkend TCF. Om te kunnen deelnemen aan het nieuwe horizontaal toezicht hebben veel organisaties dan ook een TCF opgezet. 

De kracht van inzicht

Tegenwoordig is horizontaal toezicht niet meer de belangrijkste reden om een TCF op te stellen. Steeds meer organisaties willen zelf graag fiscaal in control zijn. De implementatie van een TCF wordt dan ook vaak gebruikt als kans om de organisatie volledig fiscaal door te lichten. Dat gaat verder dan voldoen aan eisen, het draait om inzicht in risico’s, bewustwording van de manier van werken en in staat zijn te anticiperen op wat de toekomst fiscaal gaat brengen. 

BDO heeft vijftig representatieve TCF-trajecten onderzocht die we als adviseur in de afgelopen jaren hebben begeleid. Hieruit blijkt dat de drie belangrijkste redenen om met een TCF te starten zijn: 
  • het verbeteren van de fiscale risicobeheersing
  • het beter kunnen voldoen aan compliance-eisen
  • het creëren van vertrouwen in de eigen fiscale positie

Beter voldoen aan compliance door sterker risicobeheer

Het verbeteren van fiscale risicobeheersing en het beter kunnen voldoen aan compliance-eisen zien we bij veel organisaties terug. Ook veranderingen, zoals een fusie of verkoop van een bedrijfsonderdeel, kunnen een mooie aanleiding zijn om de fiscale risicobeheersing te verbeteren. Zodra private equity aandeelhouder wordt, zien we vaak dat ze de fiscale huishouding op orde willen hebben. Een goed werkend TCF maakt uw organisatie klaar voor de verkoop en voorkomt verrassingen op een later moment.

Goed gevoel fiscale positie

Ook het creëren van een goed gevoel bij de fiscale positie is een drijfveer voor organisaties om met een TCF aan de slag te gaan. De komst van een nieuwe fiscaal verantwoordelijke binnen een organisatie is vaak het moment waarop organisaties besluiten hun fiscale processen tegen het licht te houden. Aan de slag gaan met het TCF biedt dan houvast om inzicht te krijgen in bestaande risico’s, verantwoordelijkheden en werkwijzen. Zo helpt het de nieuwe verantwoordelijke om snel met passende initiatieven te komen en een stempel te drukken.

TCF als spiegel voor de organisatie

Organisaties die het TCF goed implementeren, merken dat het veel meer oplevert dan alleen fiscale zekerheid. Het dwingt afdelingen om beter samen te werken, processen te analyseren en verantwoordelijkheden duidelijk te beleggen. Dat levert niet alleen fiscale rust op, maar versterkt ook de interne organisatie.

Benieuwd naar het onderzoek? 

Tijdens onze webinars delen we de belangrijkste onderzoeksresultaten en inspirerende praktijkvoorbeelden. We organiseren een tweetal webinars, een webinar op 5 juni specifiek gericht op de publieke sector en een webinar op 1 juli. Aanmelden of meer informatie, klik dan door op onderstaande knoppen:  

Auteur(s)