Vooruitblikken op 2024: CSRD, EU Taxonomie, CSDD en meer
Vooruitblikken op 2024: CSRD, EU Taxonomie, CSDD en meer
2023 was het jaar van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de duurzaamheidsstandaarden ESRS. Richting het eind van dit jaar worden steeds meer grote en kleine ondernemingen bewust van de impact van de verplichte rapportageregelgeving. Maar hoe ziet 2024 eruit en wat kunnen we nog meer verwachten? Hieronder volgt een aantal belangrijke ontwikkelingen op Europees ESG-gebied.
Ongewijzigd blijven de tijdslijnen van de eerste set ESRS. Deze zal vanaf 1 januari 2024 van toepassing zijn op de grootste EU-bedrijven (beursgenoteerd met meer dan 500 medewerkers) die in 2025 voor het eerst rapporteren volgens de CSRD-vereisten. Grote ondernemingen volgen het jaar daarna.
Samenvattend staan we nog maar aan het begin van nog meer duurzaamheidsregelgeving vanuit de EU. Er komt veel op ondernemingen af, maar de regelgeving schept wel duidelijkheid en vergelijkbaarheid. Deze wet- en regelgeving brengt daarnaast: nieuwe inzichten in ESG thema’s, hernieuwde business modellen en partnerships. Zie de regelgeving niet als een compliance exercitie, maar als een kans om iets te veranderen; voor uw organisatie, voor uzelf en voor de wereld. Daarom blijft het advies om aan de slag te gaan en proactief naar de impact op uw keten en eigen organisatie te kijken.
CSRD en ESRS
Laten we beginnen met het eind van 2023. Allereerst heeft de Europese Commissie besloten de grensbedragen voor verplichte wettelijke jaarrekeningcontroles te verhogen om haar belofte na te komen: namelijk om de ESG-rapportageverplichtingen voor EU-bedrijven met 25% te verminderen. Dit wordt gedaan door een amendement van de gedelegeerde richtlijn ter wijziging van de boekhoudrichtlijn te introduceren. Hierdoor worden:- de criteria (balans- en omzetdrempels) verhoogd die worden gebruikt om micro-ondernemingen, kleine ondernemingen en middelgrote/grote ondernemingen te identificeren met 25% om de stijgende inflatie weer te geven. Deze wijziging van de drempels zal het aantal bedrijven verminderen dat onder de reikwijdte van de CSRD en Artikel 8 van de EU Taxonomie valt. De gedelegeerde richtlijn zal nu gedurende een periode van twee maanden worden onderworpen aan een controle door de Raad en het Parlement.
- de sectorspecifieke Europese standaarden voor duurzaamheidsrapportage (ESRS) worden met twee jaar uitgesteld. De goedkeuring van deze sectorspecifieke ESRS wordt verplaatst van juni 2024 naar juni 2026, evenals de goedkeuring van de ESRS voor niet-EU-bedrijven.
Ongewijzigd blijven de tijdslijnen van de eerste set ESRS. Deze zal vanaf 1 januari 2024 van toepassing zijn op de grootste EU-bedrijven (beursgenoteerd met meer dan 500 medewerkers) die in 2025 voor het eerst rapporteren volgens de CSRD-vereisten. Grote ondernemingen volgen het jaar daarna.
EU Taxonomie
Het Platform voor Duurzame Financiering heeft samen met de Europese Commissie een nieuwe manier bedacht om input te krijgen van belanghebbenden over de EU-Taxonomie. Dit mechanisme maakt het mogelijk om suggesties in te dienen voor nieuwe economische activiteiten die aan de EU-Taxonomie kunnen worden toegevoegd, evenals mogelijke herzieningen van technische screeningcriteria voor bestaande activiteiten op basis van wetenschappelijke en/of technische bewijzen. Het platform wordt actief gemonitord en de technische werkgroep van het platform verwerkt de verzoeken. De eerste deadline voor het indienen van suggesties is 15 december 2023. Het mechanisme blijft echter actief na deze datum en de uiterste datum wordt op een later tijdstip gecommuniceerd. Het is wel verstandig om suggesties voor deze deadline in te dienen. Zo maak je de beste kans om deze opgenomen te krijgen in de volgende aanbevelingen van het Platform aan de Commissie.EU Green Bonds Standard
Het Europees Parlement is nog steeds bezig met het goedkeuren van duurzaamheidsregels. Begin oktober is een regeling goedgekeurd voor de uitgifte van groene obligaties, genaamd de European Green Bond Standard. Deze regeling heeft als doel om de uitgifte van groene obligaties te reguleren en een standaard te creëren voor de financiering van duurzame projecten. Ondernemingen die deze obligaties uitgeven, moeten de opbrengsten die ze hiermee ophalen investeren in activiteiten die voldoen aan de Europese taxonomie. Ook moeten zij informatie geven over hoe het geld precies wordt gebruikt en hoe het bijdraagt aan duurzame plannen. Bovendien is er een raamwerk opgesteld voor het registreren en toezicht houden op externe beoordelaars van deze obligaties. De regeling wordt van kracht 12 maanden nadat deze is gepubliceerd in het officiële blad van de EU.EU programma 2024:
De Europese Commissie heeft haar Werkprogramma voor 2024 gepubliceerd. Hierin zijn de belangrijkste prioriteiten voor het komende jaar vastgesteld. Een van de belangrijkste doelen is de implementatie van de European Green Deal, met als doel een klimaatneutrale, circulaire en netto-nul economie tegen 2050 te bereiken en het behoud van biodiversiteit en een netto-nul vervuilingsomgeving te bevorderen. Daarnaast wil de Commissie zorgen voor een "rechtvaardige, slimme en inclusieve" groene transitie door groene dialogen aan te gaan, schone transitiedialogen met industrie en sociale partners aan te gaan, en de implementatie van het Sociaal Klimaatfonds en het Just Transition Fund voor te bereiden. Ook wil de Commissie de rapportageverplichtingen van EU-bedrijven met 25% verminderen door rationalisering en stroomlijning van bestaande rapportagevereisten en ondersteuning van een "evenredige" toepassing van vereisten onder CSDDD.CSDDD
De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) is een belangrijke ontwikkeling in de EU regelgeving over toeleveringsketens. Deze richtlijn vereist dat bedrijven effectieve due diligence-processen voor toeleveringsketens implementeren om negatieve gevolgen voor mensenrechten en milieu- en klimaatimpact te voorkomen en te verminderen. De bedoeling is dat de richtlijn in 2024 officieel wordt geratificeerd, voorafgaand aan een gefaseerde implementatiebenadering. Die zal verplicht zijn voor bedrijven die aan de drempels van de richtlijn voldoen, zowel binnen als buiten de Europese Unie.Samenvattend staan we nog maar aan het begin van nog meer duurzaamheidsregelgeving vanuit de EU. Er komt veel op ondernemingen af, maar de regelgeving schept wel duidelijkheid en vergelijkbaarheid. Deze wet- en regelgeving brengt daarnaast: nieuwe inzichten in ESG thema’s, hernieuwde business modellen en partnerships. Zie de regelgeving niet als een compliance exercitie, maar als een kans om iets te veranderen; voor uw organisatie, voor uzelf en voor de wereld. Daarom blijft het advies om aan de slag te gaan en proactief naar de impact op uw keten en eigen organisatie te kijken.