Stakeholderanalyse in perspectief van waardeketen: waar te beginnen?

Organisaties controleren zelden de hele waardeketen. Ze zijn bijvoorbeeld afhankelijk van hun leveranciers, (onder)aannemers en afnemers. Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe groot uw totale waardeketen eigenlijk is? Om meer controle te krijgen over uw waardeketen, kan een stakeholderanalyse een mooi startpunt zijn. 

Ondernemersrisico’s goed in beeld

Inzicht in de waardeketen is voor ondernemers van groot belang. Alleen als u scherp voor ogen heeft wat er in de waardeketen gebeurt, wie daarin een rol speelt en welk risicoprofiel die partijen hebben, kunt u een beeld vormen over of en in welke mate deze partijen een risico voor de eigen organisatie vormen. Dit is belangrijk voor de continuïteit, reputatie en performance van uw organisatie. Daarnaast wordt er door wet- en regelgeving en de maatschappelijke opinie ook steeds explicieter verlangd dat partijen verantwoordelijkheid nemen voor hetgeen zich in hun keten afspeelt. Verantwoordelijkheid voor misstanden afschuiven op ketenpartijen zit er niet (meer) in! De ketenbeheersing dient dus op orde zijn.

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

Inzicht krijgen in uw waardeketen is best ingewikkeld. U realiseert het zich misschien niet iedere dag, maar samen met leveranciers en klanten maakt uw organisatie deel uit van een complex ecosysteem. Om te voldoen aan bijvoorbeeld CSRD-normen moet u uw waardeketen en uw stakeholders in die keten goed kennen. Voldoen zij aan milieu gerelateerde standaarden waaraan u wilt dat ze voldoen? Hoe bewaken zij integriteit of staan zij in voor diversiteit en inclusiviteit van medewerkers? En hoe zit het met de bedrijven die weer leveren aan uw leverancier(s)? Ook zij maken immers deel uit van de waardeketen.

Invloed op uw bedrijfsrisico’s door stakeholders

Soms is het niet zo moeilijk. Voor bepaalde onderwerpen kunnen certificeringen enige zekerheid bieden over de mate waarin ketenpartners zaken geregeld hebben. Bijvoorbeeld op het gebied van cyberveiligheid. Maar niet altijd zijn zaken zo makkelijk in beeld te brengen en te controleren. Daarom moet u goed weten wie uw stakeholders zijn en welke invloed zij hebben op uw bedrijfsrisico’s. 

BDO helpt u bij het in kaart brengen van wat er in de keten speelt. Bovendien ondersteunen wij u bij het formuleren van een plan om met onzekerheden om te gaan. Wilt u ondersteuning in verantwoording, bijvoorbeeld omdat u regelmatig vragen krijgt van stakeholders in uw waardeketen over hoe u zaken heeft geregeld? Ook dan zijn we er voor u. Wij kunnen bijvoorbeeld ondersteunen bij het verkrijgen van assurance over processen. Zo kunt u effectief en efficiënt inzicht en zekerheid verschaffen aan voor u belangrijke stakeholders.

Een voorbeeld uit de praktijk

U hebt uw eigen productielocatie voor duurzaam hout in Brazilië. Daar heeft u de kap van bomen stevig in de hand. U zorgt ervoor dat uw werknemers in veilige omstandigheden werken, u betaalt ze fatsoenlijk. En de bomen? Die hebben natuurlijk allemaal het FSC-label dat vereist is. Voor het vervoer van het hout maakt u gebruik van bedrijven die beschikken over alle benodigde certificaten. Bovendien, u kent de bedrijven, gaat regelmatig zelf ook kijken of alles gebeurt volgens de sociale-, duurzame maatstaven die u belangrijk vindt en wettelijk verplicht zijn. Eenmaal in Nederland wordt het hout in eigen werkplaatsen omgetoverd tot mooie meubelstukken die u, ook weer in eigen winkels, verkoopt. Is er iets toch niet goed? Dan zorgen uw eigen service- en kwaliteitsafdelingen ervoor dat problemen worden opgelost. U beheerst uw totale waardeketen. Dat zou mooi zijn.

In de praktijk zien we vaker dat de productielocatie een leverancier is van de werkplaats in Nederland. Hoe borgt u dan dat de bomenkap plaatsvindt conform uw milieunormen? Of dat medewerkers van de productielocatie goed worden behandeld en er bijvoorbeeld geen minderjarige medewerkers worden ingezet?

Naast de juridische en compliance risico’s die hieraan zijn verbonden, is er ook een belangrijk reputatierisico mee gemoeid. Want wat als die slechte behandeling van medewerkers wordt opgemerkt door één van uw klanten? Of zelfs in de publiciteit wordt gebracht? Dan kunnen de gevolgen al snel oncontroleerbaar worden. U bent niet de bestuurder van de betreffende leverancier, maar toch wordt er naar u gekeken om verantwoordelijkheid te nemen voor de misstanden bij die leverancier. Hoe u daarmee dient om te gaan? Dat is Third Party Risk Management. In onze whitepaper over kans- en risico-optimalisatie in de waardeketen lees u het antwoord op de vraag.

Download onze whitepaper