Retourzending ontvangen? Let op terugvordering van de btw

Ondernemers die goederen via een webwinkel verkopen aan particulieren krijgen regelmatig te maken met retourzendingen. Dat kost tijd en geld. U moet daarnaast alert zijn op de btw, want in sommige gevallen kan die worden teruggevraagd. 

Verkopen binnen Nederland  

Wanneer u producten verkoopt aan particulieren in Nederland en de goederen ook binnen Nederland levert, bent u bij de verkoop btw in Nederland verschuldigd. Vindt er een retourzending plaats? Dan kunt u de verschuldigde btw terugvragen. 

Verkopen vanuit Nederland binnen de EU

Wanneer u goederen verkoopt aan particulieren in andere EU-landen en u vervoert of verzendt de goederen zelf of bent anderszins bij het vervoer betrokken, dan bent u btw verschuldigd in het land van uw particuliere afnemer. Voor ondernemers met een beperkte omzet gevestigd in één land in de EU geldt een uitzonderingsregeling. Zij betalen btw in het land van vertrek van de goederen. De btw-behandeling van deze verkopen en retouren hangt af van of u aangifte doet via de One Stop Shop-regeling en waar de goederen naar toe worden gebracht als ze retour komen.

Verkoop van goederen buiten de EU

Verkoopt u goederen van buiten de EU aan een particulier in de EU, dan moeten de goederen worden ingevoerd. Naast btw-regels krijgt u dan ook te maken met douanewetgeving. Hoe de btw-behandeling van deze verkopen en retouren is, hangt af van of u gebruik heeft gemaakt van de invoerregeling en waar de goederen naar toe worden gebracht als ze retour komen. 

Alle informatie in onze update 

In onze update (zie button onderaan dit bericht) leest u meer over de btw-gevolgen van retourverkopen. We behandelen daarin uitgebreid de drie hierboven genoemde situaties, waarbij goederen worden verkocht aan particulieren en retour worden gezonden. Daarnaast geven we antwoord op vragen als:

  • Hoe moet de retour worden verwerkt in de btw-aangifte?
  • Moeten alsnog overbrengingen van eigen goederen worden aangegeven? 
  • Wat zijn de btw-gevolgen van in rekening gebrachte verzend- en/of afhandelingskosten?
  • Vervalt een vrijstelling bij invoer wanneer u goederen heeft verkocht met toepassing van de invoerregeling/IOSS?
  • Kan invoer-btw worden teruggevorderd en wat zijn hiervoor de voorwaarden? 

Advies nodig? 

Uiteraard zijn we u graag behulpzaam om in kaart te brengen welke mogelijkheden en verplichtingen u heeft. Neem hiervoor contact op met een van onze btw-adviseurs.

Lees de update