Wanneer een ondernemer onterecht btw voldoet aan de Belastingdienst en deze later alsnog terugvraagt, komt de vraag op of de ondernemer recht heeft op vergoeding van invorderingsrente. Deze rente wordt ook wel Irimie-rente genoemd, vernoemd naar het gelijknamige arrest van het Hof van Justitie. In dit arrest oordeelde het Hof van Justitie dat aan de ondernemer rente moet worden vergoed over een terugbetaling van btw die ‘in strijd met het Unierecht is geheven’. Deze rente moet worden vergoed over de periode tussen de datum van de onverschuldigde betaling van btw en de datum van terugbetaling. Eind oktober 2022 heeft Rechtbank Gelderland prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie over onder meer de uitleg van de zinsnede ‘in strijd met het Unierecht is geheven’. In gemeenteland is er op dit moment veel te doen over de regels voor het vergoeden van Irimie-rente bij het doorvoeren van spiegelcorrecties tussen de btw en de bijdrage uit het Btw-compensatiefonds. De prejudiciële vragen zijn uiteraard ook van belang voor andere ondernemers die btw-teruggaven ontvangen.
Procedure
Een gemeente heeft voor de jaren 2012-2016 btw-aangiften gedaan en bijdragen uit het btw-compensatiefonds ontvangen. Nadat de gemeente correcties heeft gemaakt, is de omvang van de btw-aftrek gecorrigeerd en zijn ook de bijdragen uit het btw-compensatiefonds gecorrigeerd. De correcties zien aan de ene kant op administratieve vergissingen die zowel gevolgen hadden voor het recht op aftrek als de verschuldigde btw. Aan de andere kant zien de correcties op een herberekening van het door de gemeente toegepast mengpercentage. De herberekening is het gevolg van een wijziging van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten. Hoe het mengpercentage moest worden berekend na 14 april 2016 was na die wijziging onduidelijk. Omdat deze problematiek bij alle Nederlandse gemeenten speelde, heeft binnen de Belastingdienst op landelijk niveau overleg hierover plaatsgevonden. Na dit overleg is uiteindelijk in 2020 een akkoord verkregen op de nieuwe berekeningswijze van het pro rata dat de gemeente na de wetswijziging wilde toepassen. De inspecteur heeft de Irimie-rente vergoed gerekend vanaf 8 weken nadat het verzoek van de gemeente is ontvangen.
Omdat de Rechtbank niet zeker is of de Nederlandse regeling voor de vergoeding van Irimie-rente in overeenstemming is met de jurisprudentie van het Hof van Justitie, heeft de Rechtbank de volgende prejudiciële vragen gesteld:
- Moet Irimie-rente worden vergoed als de btw-teruggaaf het gevolg is van een vergissing in de administratie?
- Moet Irimie-rente worden vergoed als de btw-teruggaaf het gevolg is van de herberekening van het mengpercentage?
- En zo ja, vanaf welke dag dient de rente te worden vergoed?
Wat kunt u doen?
Wij menen dat het voor het vergoeden van Irimie-rente niet van belang is wat de oorzaak van de onjuiste btw-heffing is en dat ook Irimie-rente moet worden vergoed als een ondernemer een administratieve fout maakt of wanneer spiegelcorrecties plaatsvinden. Wij onderschrijven het oordeel van Rechtbank Noord-Nederland uit 2020, waarin de rechtbank tot de slotsom komt dat het Europese recht geen eisen stelt aan de oorzaak van de onverschuldigde betaling.
In de praktijk zien we dat ondernemers de Irimie-rente niet altijd even scherp op het netvlies hebben staan. Let op: zonder verzoek kan geen Irimie-rente worden toegekend! De inspecteur is verplicht de ondernemer te wijzen op de mogelijkheid om binnen zes weken na dagtekening van de teruggaafbeschikking een verzoek tot het toekennen van Irimie-rente in te dienen. Stel uw rechten zo snel mogelijk veilig en dien het verzoek tijdig in bij de ontvanger van de Belastingdienst. In het verzoek kunt u vragen om de beslissing op het verzoek aan te houden in afwachting van de uitspraak van het Hof van Justitie. Indien de ontvanger het verzoek niet inwilligt, is het raadzaam om bezwaar te maken tegen de afwijzing van het verzoek.
Meer informatie?
Vraagt u zich af in hoeverre u in uw situatie recht heeft op een rentevergoeding? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Wij helpen u graag!