M&A Deal en Economische Update Q3 2023 - Maakindustrie

M&A Deal en Economische Update Q3 2023 - Maakindustrie

Economische vooruitzichten

De economische vooruitzichten voor de Maakindustrie zijn in beweging, maar de vooruitzichten voor het vierde kwartaal van 2023 zijn positief. Hoewel de totale industrie in Q2 en Q3 kromp, vertonen sommige sectoren nog steeds groei, zoals de (hightech-) machinebouw, voedingsindustrie en transportmiddelenindustrie. Deze uiteenlopende prestaties van subsectoren biedt zowel uitdagingen als kansen. Zo hebben thema’s als duurzaamheid en digitalisering invloed op de klanteisen en de wijze waarop zij bediend (willen) worden. Een andere uitdaging waar bedrijven in de Maakindustrie mee te maken hebben gehad zijn verstoringen in de toeleveringsketen als gevolg van mondiale conflicten en/of grondstoffentekort. Dit kan leiden tot vertragingen in de productie en hogere kosten voor bedrijven. Bedrijven moeten daarom meer dan ooit proactief en continue de toeleveringsketen evalueren en tijdig alternatieven identificeren. Daarnaast zijn er ook kansen, op bijvoorbeeld het gebied van innovatie als gevolg van digitalisering, robotica en 3D-printing. Bedrijven die hierin investeren en nieuwe producten en diensten ontwikkelen, kunnen zich onderscheiden van hun concurrenten. Daarnaast bieden de huidige marktomstandigheden – hoge dealactiviteit en veel dry powder bij private equity- kansen voor bedrijven om te groeien door middel van overnames. 1 2 3

Dealvolume

In het derde kwartaal van 2023 zijn er 67 deals geweest in de Maakindustrie, ofwel een stijging van 20% procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Private Equity (PE) betrokkenheid

In het derde kwartaal van 2023 stijgt de betrokkenheid van Private Equity partijen licht naar een aandeel van ongeveer 45 procent. De aanwezigheid van Private Equity is toegenomen, gezien hun sterke interesse in mogelijkheden tot consolidatie. Dit biedt perspectieven voor ondernemers in de maakindustrie. Dergelijke partijen hebben vaak toegang tot kapitaal en expertise om bedrijven te ondersteunen bij strategische samenwerkingen, schaalvergroting en het realiseren van waardecreatie. 
Wilt u meer weten over wat ondernemers kunnen leren van Private Equity Partijen? Lees meer in ons artikel.

Voorbeelden van transacties met PE-betrokkenheid in het derde kwartaal van 2023

  • Lynx Equity Limited neemt Kalmeijer Bakkerijmachines over
Lynx Equity Limited, een Canadese Private Equity Partij, heeft Kalmeijer Bakkerijmachines overgenomen. Kalmeijer is een fabrikant van bakkerijmachines met klanten in Nederland, België en Duitsland. Voor Lynx is het de eerste acquisitie in Nederland en de tiende in Europa. 4
  • Sansidor neemt KK Brandertechniek over
Sansidor neemt K.K. Brandertechniek, een onderneming actief in het verlenen van service, onderhoud, testen, inspecteren van boilers, branders en klimaatinstallaties over. Sansidor wil zich verder versterken in de bouw-gerelateerde inspecties en diensten in Nederland en buurlanden.5

(Inter)nationale betrokkenheid

Het aandeel crossborder deals in de Maakindustrie is verder toegenomen, wat past in een bredere ontwikkeling waarbij deals met een buitenlandse koper steeds vaker voorkomen. Dit heeft ons inziens te maken met de sterke reputatie van de Nederlandse Maakindustrie in het buitenland, die bekend staat om innovatieve producten en hoogwaardige kwaliteit. Verder heeft Nederland (nog steeds) een interessant vestigingsklimaat voor buitenlandse partijen, van een goede fysieke en digitale infrastructuur tot een stabiel politiek en economisch klimaat.  

Multiple analyse

Uit onze multiple analyse blijkt dat de TEV/EBITDA ten opzichte van een jaar eerder met bijna 20% is gestegen. Dit is mede een gevolg van de stabilisatie van de economische omstandigheden, wat een positieve impact heeft gehad op bedrijfswaarderingen.


Onderstaande grafiek is gebaseerd op gerealiseerde transactie multiples in de maakindustrie. 

Meer informatie?

Als M&A adviseur met kennis van de Maakindustrie zijn wij bij BDO goed gepositioneerd om ondernemers te adviseren en ondersteunen bij hun zakelijke transacties.

Klik hier voor meer informatie over BDO M&A

1   Grootste achteruitgang Nederlandse industrie sinds mei 2020
2   Sectorupdate industry oktober
3   Sectorprognoses groeivertraging in vrijwel alle sectoren
4   Lynx equity limited acquired kalmeijer bakkerijmachines
5   Sansidor acquires kk brandertechniek