Ingrijpende wijzigingen op Belastingplan 2024 voorgesteld

Ingrijpende wijzigingen op Belastingplan 2024 voorgesteld

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen zijn diverse moties aangenomen, waarin fiscale wijzigingen op het op Prinsjesdag gepresenteerde Belastingplan 2024 worden voorgesteld. Sommige moties zijn ingrijpend. Onderstaand vindt u een overzicht.

Fiscale wijzigingen

  • Men wil de inkoop van eigen aandelen bij multinationals gaan belasten met dividendbelasting;
  • Het toptarief in box 2 (vanaf 2024 gaat er een progressief tarief gelden in box 2 met een tarief van 24,5% tot een dividend van € 67.000 per persoon en 31% daarboven) zou van 31% verhoogd moeten worden naar 33% vanaf 2024;
  • Het box 3-tarief zou van de voorgestelde 34% naar 36% verhoogd moeten worden per 2024;
  • De huidige korting van de benzine en dieselaccijnzen moet met een jaar verlengd worden en de accijnzen eenmalig niet geïndexeerd.

Vooral een verhoging van het toptarief in box 2 maakt dat de dga nu al goed moet nadenken over de te voeren dividendpolitiek.

Vervolg

Op dit moment is er nog geen nota van wijziging op het Belastingplan 2024. Maar diverse wijzigingen hebben een meerderheid in de Tweede Kamer en de kans is dus groot dat het in de wet gaat komen. Als u hierover vragen heb, staat uw BDO-adviseur klaar om met u hierover van gedachten te wisselen.

Belastingplan 2024

Tijdens Prinsjesdag 2023 werden maar liefst 15 fiscale wetsvoorstellen gepubliceerd. Zoals u van ons gewend bent, vindt u een samenvatting van de inhoud van deze plannen op onze website. Daar vindt u naast doelgroepgerichte informatie ook onze volledige Prinsjesdagupdate.