Eindejaarsoverzicht arbeidsrecht 2023

2023 werd gekenmerkt door nationale en internationale spanningen, onzekerheid door stijgende prijzen en krapte op de arbeidsmarkt. De gevolgen hiervan zijn ook goed merkbaar in het arbeidsrecht. De cao-lonen ondervonden de grootste stijging in liefst veertig jaar, het aantal faillissementen neemt toe en het hoge ziekteverzuim onder werknemers blijft voor operationele uitdagingen zorgen.

Veel nieuwe arbeidsrechtelijke wetgeving in 2023

Ook het arbeidsrecht zelf blijft aan verandering onderhevig. Zo zagen we eerder dit jaar bijvoorbeeld de invoering van de Wet bescherming klokkenluiders. Op grond van deze wet dienen werkgevers met ten minste 50 werknemers uiterlijk op 17 december 2023 een adequate klokkenluidersregeling te hebben om een boete of last onder dwangsom te voorkomen. Tevens is dit jaar de Wet toekomst pensioenen ingevoerd en is de loondoorbetalingsplicht voor zieke AOW’ers beperkt van 13 weken naar 6 weken.

Daarnaast hebben we het afgelopen jaar belangrijke rechtspraak gezien over onder meer (schijn)zelfstandigheid, vakantiedagen, studiekosten en het concurrentiebeding. Deze uitspraken zijn voor veel werkgevers van praktisch belang voor het personeelsbeleid.

Wetten kritischer beoordeeld 

Het afgelopen jaar laat ook zien dat niet alle beoogde wijzigingen doorgang vinden. Zo werd de Wet werken waar je wilt door de Eerste Kamer verworpen. Er lijkt in dit verband een positieve trend te ontstaan waarbij wetsvoorstellen steeds kritischer worden beoordeeld op doelmatigheid en belasting voor werkgevers. Desalniettemin zijn experts het erover eens dat het arbeidsrecht aan een fundamentele herziening toe is om het toekomstbestendig te maken. De wetgever heeft de handschoen inmiddels opgepakt en de afgelopen maanden verschillende wetsvoorstellen gepubliceerd. Deze zien onder meer op:
  • De definitie van een arbeidsovereenkomst
  • Beperken en (verder) reguleren van flexcontracten
  • Beperken re-integratieverplichtingen voor MKB-werkgevers in het tweede ziektejaar
  • Toelatingsstelsel voor uitzendbureaus

Wettelijk minimumuurloon 

Daarnaast wordt op 1 januari 2024 een wettelijk minimumuurloon ingevoerd en worden in de loop van 2024 naar verwachting wetsvoorstellen ingevoerd die zien op verplichtstelling van een vertrouwenspersoon en het bevorderen van gelijke kansen bij werving en selectie. 

Het arbeidsrecht blijft kortom ook de komende jaren een boeiend en dynamisch rechtsgebied. Het is daarom van belang om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. In ons eindejaarsoverzicht staat een samenvatting van de hoogtepunten uit 2023 en een vooruitblik op wat 2024 te bieden heeft. Op deze manier sluiten we dit jaar goed af en starten we het nieuwe jaar weer volledig up-to-date. Het eindejaarsoverzicht arbeidsrecht 2023 is te downloaden via de button onderaan deze pagina.

Vragen? Wij staan voor u klaar 

Heeft u vragen over het eindejaarsoverzicht of over de gevolgen van bepaalde ontwikkelingen voor werkgevers? Neem dan gerust contact op met de specialisten van BDO Tax & Legal via legal@bdo.nl. 

Download eindejaarsoverzicht