De zorg sector in financieel zwaar weer
De zorg sector in financieel zwaar weer
Ziekenhuizen en Universitair Medische Centra (UMC’s) staan voor een groeiende uitdaging: tegenvallende financiële resultaten belemmeren noodzakelijke investeringen in de zorginfrastructuur. Een lening om de investeringen te bekostigen leidt tot hogere kapitaallasten, die op korte termijn tot verliezen kunnen leiden. Hoe kan de zorgsector uit deze vicieuze cirkel breken? Het antwoord ligt in het slim organiseren van zorg, innovatie en het verhogen van de arbeidsproductiviteit.
Ziekenhuizen en UMC’s kúnnen wel nieuwe leningen aangaan om extra investeringen te doen, maar deze leningen leiden tot hogere kapitaallasten. Aangezien de financiële resultaten dit niet compenseren, kunnen deze extra lasten in de korte termijn zelfs tot verlies leiden. Dit noemen we ook wel het investeringsdilemma.
Daar komt bij dat banken liever geen leningen verstrekken aan zorginstellingen die financieel ongezond zijn. De resultaten van zorginstellingen zijn door de jaren heen gedaald en naderen nu de kritieke ondergrens die banken vaak hanteren voor kredietverlening. De gemiddelde liquiditeitsbuffers staan nu op 1,08 maanden omzet, een stuk lager dan de twee maanden die banken als richtlijn aanhouden.
Het is dan ook cruciaal dat de gerealiseerde resultaatverbeteringen niet alleen tijdelijk zijn, maar daadwerkelijk bijdragen aan een duurzame financiële positie van de zorginstellingen.
Voor zorginstellingen is het nu zaak om de juiste keuzes te maken, gericht op zowel korte-termijn resultaatverbeteringen als lange-termijn strategische groei. Alleen dan kunnen zij de noodzakelijke investeringen realiseren en blijven bijdragen aan kwalitatief goede zorg voor de toekomst.
Download
Het investeringdilemma
De financiële druk op ziekenhuizen en UMC’s is al jaren een groot probleem. Door een gebrek aan geld, wordt het moeilijk om de noodzakelijke investeringen te doen. Deze investeringen in bijvoorbeeld nieuwe technologie of infrastructuur zijn wél nodig om de zorg toekomstbestendig te maken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om nieuwe behandelmethodes te kunnen implementeren, of noodzakelijke investeringen aan het pand te doen.Ziekenhuizen en UMC’s kúnnen wel nieuwe leningen aangaan om extra investeringen te doen, maar deze leningen leiden tot hogere kapitaallasten. Aangezien de financiële resultaten dit niet compenseren, kunnen deze extra lasten in de korte termijn zelfs tot verlies leiden. Dit noemen we ook wel het investeringsdilemma.
Daar komt bij dat banken liever geen leningen verstrekken aan zorginstellingen die financieel ongezond zijn. De resultaten van zorginstellingen zijn door de jaren heen gedaald en naderen nu de kritieke ondergrens die banken vaak hanteren voor kredietverlening. De gemiddelde liquiditeitsbuffers staan nu op 1,08 maanden omzet, een stuk lager dan de twee maanden die banken als richtlijn aanhouden.
Toekomstbestendige zorg
Maar waar ligt de oplossing voor dit dilemma? Er is een grote behoefte aan een duurzame verbetering van de financiële resultaten. Cruciaal hierbij is dat deze verbeteringen behouden blijven binnen de afspraken van het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Binnen het IZA ligt de nadruk op het realiseren van financiële resultaten zonder dat dit ten koste gaat van zorgpremies en belastingen.Het is dan ook cruciaal dat de gerealiseerde resultaatverbeteringen niet alleen tijdelijk zijn, maar daadwerkelijk bijdragen aan een duurzame financiële positie van de zorginstellingen.
Slim organiseren en innoveren
In plaats van puur te richten op kostenbesparing (korte termijn), is het belangrijk om te zoeken naar manieren om processen efficiënter te maken (lange termijn). Innovatie speelt hierbij een sleutelrol. Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken welke werkprocessen geoptimaliseerd kunnen worden, zodat de inzetbaarheid van medewerkers verhoogd wordt. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van digitalisering. Wanneer zorginstellingen hierin slagen, kunnen zij hun resultaten duurzaam verbeteren zonder afbreuk te doen aan de zorgkwaliteit.Voor zorginstellingen is het nu zaak om de juiste keuzes te maken, gericht op zowel korte-termijn resultaatverbeteringen als lange-termijn strategische groei. Alleen dan kunnen zij de noodzakelijke investeringen realiseren en blijven bijdragen aan kwalitatief goede zorg voor de toekomst.

BDO Benchmark Ziekenhuizen & UMC's 2024
Voor het eerst combineren we de analyse van zowel algemene Nederlandse ziekenhuizen als universitaire medische centra (UMC’s) samen in 1 onderzoeksrapport. Deze integratie biedt een beter beeld van de financiële prestaties, uitdagingen en brengt verschillen en overeenkomsten tussen beide groepen duidelijk in kaart. Met de hernieuwde onderzoeksopzet geloven we als BDO van echte waarde voor de sector te zijn.Download