De impact van de CSRD op de interne fiscale risicobeheersing

Duurzaamheidsverslaglegging is sterk in opkomst, onder andere vanwege de ingevoerde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Voorloper van de CSRD is de Non Financial Reporting Directive (NFRD), die voor een kleinere groep reeds enkele jaren van toepassing is. Hieronder gaan we nader in op de vraag in hoeverre fiscale aspecten door deze nieuwe duurzaamheidsverslaggeving geraakt worden.   

De CSRD & NFRD 

De NFRD was voor niet-financiële instellingen de toegangspoort voor de zogenoemde EU Taxonomy. Indien een niet-financiële instelling binnen de reikwijdte van de NFRD viel, moest zij ook rapporteren voor de EU-Taxonomie. De NFRD-richtlijn is in 2023 vervangen door de CSRD. Met de introductie van de CSRD moeten steeds meer ondernemingen in de komende jaren gaan rapporteren over duurzaamheidsonderwerpen. Alle ondernemingen die onder de CSRD vallen, moeten ook rapporteren over de EU-Taxonomie. Dit betekent dat de komende jaren steeds meer bedrijven zullen moeten rapporteren onder de EU-Taxonomie.  

EU-Taxonomie 

De EUTaxonomie is een classificatiesysteem voor milieuvriendelijke duurzame economische activiteiten. Onder de EU-Taxonomie moeten bedrijven rapporteren over hun omzet en investeringsuitgaven die kwalificeren als milieuvriendelijk en duurzaam. Dit heeft als doel om investeringen in milieuvriendelijke activiteiten te stimuleren om zo de milieudoelstelling van onder andere de European Green Deal te behalen.  

Om als milieuvriendelijk en duurzaam te kwalificeren, moet worden voldaan aan vier voorwaarden: 
  • De activiteiten moeten bijdragen aan een van de zes duurzame doelstellingen van de EU-Taxonomie; 
  • De activiteiten mogen geen andere duurzame ontwikkeldoelstellingen schaden (Do not significant harm principle); 
  • De activiteiten moeten worden uitgevoerd in overeenstemming met de vier minimum safeguards (mensenrechten, corruptie, belastingen & eerlijke concurrentie); 
  • De activiteiten moeten voldoen aan de technische screening criteria zoals opgesteld door de commissie. 

Maar waarom is dit relevant voor uw belastingpositie? 

Onder de minimum safeguards moeten bedrijven handelen in lijn met de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. Onderdeel hiervan is onder andere de houding van ondernemingen ten opzichte van hun belastingpositie.  

Ondernemingen moeten tax governance en compliance als belangrijke aspecten incorporeren in hun strategie, processen en risicomanagement, om zodoende hun financiële, regelgevende en reputatie risico’s met betrekking tot hun belastingpositie te kunnen identificeren en beoordelen.  

Tax Control Framework 

Het bestuur dient actief belastingstrategieën te ontwikkelen voor de onderneming en een intern controle framework op te zetten om te zorgen dat het handelen en de risico’s aansluiten bij de gekozen strategie.   

Het implementeren van een Tax Control Framework (TCF) kan hierbij gebruikt worden om controle te krijgen over de fiscale governance. Daarnaast kan een rapportagestandaard gebruikt worden om op transparante wijze fiscale governance-informatie te delen met de stakeholders. 

Meer informatie 

Wilt u meer weten over de fiscale impact van de EU-Taxonomie en de CSRD of wilt u aan de slag gaan met een TCF of de fiscale rapportage in uw jaarrekening neem dan contact op met een van onze adviseurs.  

Download visiepaper