De toegevoegde waarde van private equity: wat kunnen we hiervan leren?

Het mogelijk kiezen voor een financiële investeerder is een belangrijke beslissing voor ondernemers. Een investeerder kan naast het verschaffen van kapitaal, ook waardevolle expertise en strategische ondersteuning bieden. Private equity investeerders kunnen een interessante partner zijn die waardevolle inzichten en toegevoegde waarde kan leveren aan ondernemers. Vaak is private equity meer dan “een zak geld”; het is gericht op het optimaliseren van diverse aspecten binnen een bedrijf om zo de waarde ervan gedurende een periode van gemiddeld vijf tot zeven jaar (of soms zelfs langer) te maximaliseren, met als uiteindelijk doel een succesvolle exit te realiseren. In dit artikel wordt ingegaan op de lessen die ondernemers kunnen leren van private equity.

De voordelen van private equity

Naar aanleiding van diverse gesprekken met private equity partijen en verschillende case studies kunnen we concluderen dat hun toegevoegde waarde voor een belangrijke mate zit in de volgende onderwerpen:

  1. Doelgerichte groei:
    Voor private equity is een onderneming interessant wanneer er groeipotentieel aanwezig is, aangezien dit essentieel is voor waardecreatie. Het identificeren van groeimogelijkheden is een belangrijke exercitie voorafgaand aan het investeren in een onderneming. Het realiseren van organische groei, aangevuld met een buy & build-strategie, vormt veelal de basis van hun aanpak. Private equity ziet daarom het identificeren en benutten van mogelijkheden om de omzet te verhogen, schaalvoordelen te realiseren en de kostenstructuur te optimaliseren als een randvoorwaarde voor hun entry. Om de groei-ambities op haar merites te kunnen beoordelen, zal een investeerder tijdens een due diligence onderzoek onder meer kijken naar de mate van (i) lock-in bij huidige klanten, en (ii) recurring omzet (zowel by nature als by contract). Ook zoekt een investeerder naar groeikansen in nieuwe product/marktcombinaties waaronder mogelijk nieuwe geografische afzetmarkten.
     
  2. Versterken van het fundament:
    Vanaf het moment van entry richt een private equity investeerder zich op het versterken van het fundament van een bedrijf. Dit betekent onder meer aandacht voor het management (naast de aandeelhouder), het verbeteren van IT-systemen en het optimaliseren van de administratieve organisatie en interne beheersing (AO/IB). In veel gevallen is de stuurinformatie bij haar entry onvolledig, onjuist of ontoereikend. Daarom is een van de eerste aandachtspunten vaak het verbeteren van de data-infrastructuur. Hoewel maandelijkse rapportage het minimumvereiste is, bouwt en verfijnd de private equity partner dit verder uit om betere en meer continue inzichten te verkrijgen.
     
  3. Resultaten uit het verleden bieden comfort bij de toekomst:
    Private equity-investeerders hechten veel waarde aan bewezen successen uit het verleden, omdat dit vertrouwen geeft voor de toekomstige groeipotentie (en kans van slagen!) van een onderneming. Het repliceren van eerder benutte groeikansen door het betreden van nieuwe geografische markten blijkt doorgaans gemakkelijker te zijn dan het verkennen van volledig nieuwe marktsegmenten. Zo worden (afbreuk-)risico's beperkt en groeimogelijkheden vergroot.
     
  4. Werkkapitaaloptimalisatie:
    Vaak is er bij ondernemers relatief weinig aandacht voor werkkapitaaloptimalisatie. De kans om eventueel mis te grijpen of “nee” te moeten verkopen aan klanten, vinden ondernemers vaak zwaarder wegen dan de eventuele upside van werkkapitaaloptimalisatie. Hoewel de impact vaak relatief beperkt is, is het dermate laag hangend fruit dat een investeerder het niet kan negeren. Private equity streeft er dan ook naar het werkkapitaal te optimaliseren met als doel het kapitaalbeslag gedurende de investeringsperiode te verminderen en het werkkapitaal bij de voorgenomen exit op optimaal niveau te presenteren.
     
  5. Managementparticipatie:
    Een consistent element waar private equity altijd naar kijkt, is managementparticipatie. Als je niet kunt delen, kan je ook niet vermenigvuldigen. Het betrekken van het managementteam bij de groei en waardecreatie is van cruciaal belang. Dit creëert een gedeelde visie, motivatie en commitment om de organisatie naar een nieuw en hoger niveau te tillen.
     
  6. Kostenbeheersing:
    In veel gevallen is kostenbeheersing minder opportuun voor private equity, omdat ondernemers vaak al goed letten op de kosten. Sterker, de ervaring van investeerders is dat zij vaak ondernemingen zien waarbij de operationele kosten tot een minimum zijn teruggebracht waarbij er eerder sprake is van een underspend dan overspend. Hierdoor zal private equity in de maanden na entry vaak de kosten eerst opvoeren, waarbij ze het adagium “de kost gaat voor de baat” volgt. Vanwege deze “inhaalslag” zal de winstgevendheid in eerste instantie wellicht wat onder druk komen te staan. Echter, door te focussen op omzetgroei en investeringen in de organisatie, zal de winstgevendheid uiteindelijk toenemen.

Key takeaways:

  • Zowel top line als bottom line groei zijn belangrijke value drivers.
  • Top line groei kan worden bereikt door middel van een actieve buy & build strategie, het aanboren van nieuwe markten en het differentiëren van een productportfolio.
  • Bottom line groei wordt gerealiseerd door onder meer kostenreducties, procesoptimalisaties en het rationaliseren van investeringen.
  • Naast deze financiële verbeteringen zal private equity zich ook richten op de “zachte” kant van de organisatie zoals bedrijfscultuur, het managementteam, data-infrastructuur, klantrelaties en klanttevredenheid, employer branding, innovatie en creativiteit.   
  • Wanneer verbeteringen worden doorgevoerd en groei wordt gerealiseerd, zal tijdens de exit van private equity de referentie EBITDA en multiple mogelijk (en waarschijnlijk!) significant hoger zijn dan tijdens de entry.

Wij zijn bijzonder dankbaar voor de waardevolle medewerking van Foreman Capital, Qey Invest en Berk Partners bij het tot stand brengen van dit perspectief.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het aantrekken van private equity als (mede-)aandeelhouder? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.