Wetsvoorstel moet schijnzelfstandigheid aanpakken: brengt het écht duidelijkheid?

Artikel

Updated: 
Het kabinet heeft het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) op 7 juli 2025 ingediend bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel moet het onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen (zzp’ers) duidelijker maken. Met de nieuwe regels wil het kabinet schijnzelfstandigheid tegengaan en zorgen voor meer zekerheid voor zowel werkenden als opdrachtgevers. 

Belangrijkste punten uit het wetsvoorstel: 

  • Er worden twee hoofdelementen geïntroduceerd om te bepalen of sprake is van een arbeidsovereenkomst: 
  1. Werkinhoudelijke en organisatorische sturing (wijst op werknemerschap) 
  2. Werken voor eigen rekening en risico (wijst op zelfstandigheid) 
  • De indicaties voor werken als zelfstandige binnen en buiten de arbeidsrelatie zijn samengevoegd tot één lijst met beoordelingscriteria. Hiermee is ondernemerschap buiten de arbeidsrelatie geen ondergeschikt gezichtspunt meer. De lijst met beoordelingscriteria is als volgt:  
  1. De financiële risico’s en resultaten van de werkzaamheden liggen bij de werkende.  
  2. De werkende zorgt voor een herkenbare en zelfstandige uitvoering van de werkzaamheden.  
  3. De werkende is in het bezit van een specifieke opleiding, werkervaring, kennis of vaardigheden, die in de organisatie van de werkgevende niet structureel aanwezig is.  
  4. Er is sprake van een korte duur van de opdracht en/of een beperkt aantal uren per week.  
  5. Kenmerken die wijzen op ondernemerschap van de werkende (buiten de arbeidsrelatie gelegen) voor soortgelijke werkzaamheden (extern ondernemerschap) 
  • Bij een uurtarief lager dan €36,00 (exclusief btw, peildatum 1 januari 2025) geldt een rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat werkenden onder deze grens eenvoudiger hun rechten als werknemer kunnen claimen, tenzij de opdrachtgever kan aantonen dat toch sprake is van zelfstandigheid. 
  • Het wetsvoorstel is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om het speelveld tussen werknemers en zelfstandigen gelijker te maken en schijnzelfstandigheid te bestrijden.  

Wat betekent dit voor u? 

  • Beoordeel uw arbeidsrelaties kritisch aan de hand van de nieuwe hoofdelementen. Wilt u snel en gemakkelijk inzicht in de aard van de arbeidsrelatie? Dan is de praktische tool Blik op de Arbeidsrelatie van BDO de oplossing voor u. Deze tool is speciaal ontwikkeld om u te helpen inzicht te krijgen in de risico’s bij de inzet van zzp’ers. Daarnaast helpt het uw organisatie in control te brengen en houden aan de hand van een op maat gemaakte rapportage die u kan inzien in een persoonlijk dashboard. 
  • Controleer of de gehanteerde uurtarieven boven of onder de grens van €36,00 liggen. 
  • Documenteer goed hoe de samenwerking in de praktijk wordt vormgegeven. De feitelijke situatie blijft leidend, niet alleen wat op papier staat. 
  • Overweeg bestaande overeenkomsten te herzien (let op: de modelovereenkomst van de Belastingdienst is vaak niet toereikend) en informeer betrokkenen over de nieuwe regels. 

Vervolgstappen: 

  • Blijf de ontwikkelingen rondom de definitieve inwerkingtreding van de wet volgen. De inwerkingtreding staat op dit moment gepland op 1 juli 2026. 
  • Bent u benieuwd naar hoe de tool Blik op de Arbeidsrelatie ingezet kan worden als zowel monitoringstool als nulmetingsinstrument? Vraag dan vrijblijvend een demo aan. De tool is bestemd voor de opdrachtgever die duidelijkheid zoekt over de aard van een bepaalde specifieke arbeidsrelatie die zij wil aangaan. 
  • Wij geven daarnaast workshops waarin wij u bijpraten over de laatste ontwikkelingen en handvaten geven om met dit onderwerp (verder) aan de slag te gaan binnen uw organisatie. 
  • Neem bij twijfel of vragen contact op met uw adviseur voor een beoordeling van uw situatie of onderstaande contactpersonen. 
Met deze nieuwe wetgeving wil het kabinet zorgen voor meer duidelijkheid en bescherming op de arbeidsmarkt. Of dit de oplossing gaat zijn, gaat de toekomst uitwijzen.  

Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen. 

Contact

Auteur(s)