ViDA voorstel formeel aangenomen – belangrijkste btw-wijzigingen
ViDA voorstel formeel aangenomen – belangrijkste btw-wijzigingen
Na een consultatie van het Europees Parlement is het btw-pakket voor het digitale tijdperk (of ViDA-pakket) op 11 maart 2025 formeel aangenomen. De wetteksten zijn vervolgens op 25 maart gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. Het pakket zal belangrijke wijzigingen met zich meebrengen op het gebied van de btw, die tussen 2025 en 2035 van kracht zullen worden. In dit artikel geven we een kort overzicht van de komende wijzigingen en het tijdschema. Binnenkort zullen we alle drie de pijlers van de ViDA afzonderlijk behandelen in verschillende artikelen.
De lidstaten kunnen belastingplichtigen die op hun grondgebied gevestigd zijn, verplichten om elektronische facturen uit te reiken voor andere goederenleveringen en diensten dan grensoverschrijdende transacties.
Per 1 januari 2027
Voorafgaand aan de uitbreiding van de One Stop Shop (OSS) in 2028 zal het mogelijk zijn om B2C-leveringen van elektriciteit, gas, warmte en koude via de OSS aan te geven. Dit is in het bijzonder gedaan voor de e-mobility industrie.
Per 1 juli 2028
Alle lidstaten hebben hun nationale digitale rapportagesysteem aangepast aan het EU-formaat.
Contact
Belangrijkste wijzigingen en tijdlijn:
Bij inwerkingtredingDe lidstaten kunnen belastingplichtigen die op hun grondgebied gevestigd zijn, verplichten om elektronische facturen uit te reiken voor andere goederenleveringen en diensten dan grensoverschrijdende transacties.
Per 1 januari 2027
Voorafgaand aan de uitbreiding van de One Stop Shop (OSS) in 2028 zal het mogelijk zijn om B2C-leveringen van elektriciteit, gas, warmte en koude via de OSS aan te geven. Dit is in het bijzonder gedaan voor de e-mobility industrie.
Per 1 juli 2028
- Platforms worden verantwoordelijk voor de betaling van btw op de kortdurende verhuur van accommodatie en personenvervoer over de weg in gevallen waarin de onderliggende leverancier geen btw voldoet. De lidstaten kunnen deze verplichting uitstellen tot 1 januari 2030. Lidstaten kunnen er ook voor kiezen om deze bepaling niet toe te passen als de onderliggende dienstverrichtergebruik maakt van de vrijstelling voorkleine ondernemers (de KOR). Platforms moeten ook gegevens verzamelen en vastleggen (en op verzoek verstrekken) over transacties die zij faciliteren in deze sector in situaties waarin zij de btw over deze transacties niet hoeven te voldoen.
- Een nieuwe plaatsbepalingsregel zal van toepassing zijn op B2C-platformfacilitatiediensten. Deze diensten zullen belast zijn in het land waar de onderliggende levering of dienst belast is.
- Het aantal vereiste btw-registraties van bedrijven binnen de EU zal dalen door een nieuwe reeks regels: (1) uitbreiding van de One Stop Shop (OSS) regeling, (2) uitbreiding van de verplichte verleggingsregeling en (3) een speciale regeling voor de overbrenging van eigen goederen.
- E-facturering (middels een EU-standaard) en digitale rapportageverplichtingen bij grensoverschrijdende transacties worden ingevoerd. In het kort gaat het om intracommunautaire leveringen en verwervingen, leveringen van goederen en diensten waarbij btw wordt verlegd en overbrengingen van eigen goederen. Voor de leverancier, is de deadline voor het uitreiken van een e-factuur en het rapporteren van de gegevens aan de lokale belastingautoriteiten tien dagen na het belastbare feit. De klant moet ook gegevens over de transactie rapporteren aan de lokale belastingautoriteiten, binnen vijf dagen na ontvangst van de factuur. De Opgaaf ICP komt te vervallen.
- EU-lidstaten kunnen ook digitale rapportage- en e-factureringsverplichtingen invoeren voor binnenlandse transacties, maar dit is niet verplicht. Als ze dat doen, moet het mogelijk zijn om het EU-formaat te gebruiken. Lidstaten die op 1 januari 2024 al een binnenlands real-time rapportagesysteem hebben (of toestemming hebben gekregen van de Europese Commissie om dit in te voeren), hebben tot januari 2035 de tijd om hun systeem aan te passen aan de EU-standaard.
Alle lidstaten hebben hun nationale digitale rapportagesysteem aangepast aan het EU-formaat.
Meer informatie
Aangezien de lidstaten de regels nu hebben aangenomen, zullen ze zowel op nationaal als op EU-niveau de nodige maatregelen moeten nemen voor de tenuitvoerlegging van deze regels op de vastgestelde data. Als er ontwikkelingen zijn, houden we u uiteraard op de hoogte. Als u vragen heeft over ViDA helpen we u natuurlijk graag. Neem contact op met een van onze btw-adviseurs voor meer informatie.Contact