Uitstel jaarverantwoording voor bestaande eerstelijnszorgaanbieders

Inmiddels heeft u een brief ontvangen van de CIBG (namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Hierin wordt u geïnformeerd over de aanlevering van uw jaarverantwoording. 

De jaarverantwoordingsplicht voor (bestaande) eerstelijnszorgaanbieders heeft – zoals bekend – twee jaar op pauze gestaan. De pauzeknop hield in dat deze zorgaanbieders over de jaren 2022 en 2023 géén jaarverantwoording openbaar hoefden te maken. Per 1 januari 2025 is deze pauzeknop opgeheven, wat betekent dat alle zorgaanbieders over boekjaar 2024 een jaarverantwoording openbaar moeten maken. Dat zou betekenen dat alle zorgaanbieders uiterlijk 1 juni 2025 de jaarverantwoording openbaar gemaakt moeten hebben.  

Voor bestaande eerstelijnszorgaanbieders kan uitstel mogelijk zijn 

Eind 2024 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) de Beleidsregel Uitstel jaarverantwoording gepubliceerd, waarin is opgenomen dat het voor bestaande eerstelijnszorgaanbieders mogelijk is om uitstel aan te vragen voor de openbaarmaking van de jaarverantwoording. Dit uitstel dient door de zorgaanbieder volledig en juist te worden aangevraagd vóór 1 april 2025. Het uitstel wordt verleend bij bijzondere omstandigheden, zoals overmacht, maar ook wanneer de bestaande zorgaanbieder voor het eerst een jaarverantwoording openbaar moet maken. Als het uitstel wordt toegekend, dan wordt dit verleend tot 31 december 2025. Zorgaanbieders moeten daarom uiterlijk 30 december 2025 de jaarverantwoording openbaar maken. 

Hoe kan ik uitstel aanvragen? 

Het uitstel kan door u worden aangevraagd via de volgende website: jv.nza.nl. Neem contact op met uw BDO-adviseur alvorens u uitstel indient. 

Hoe dien ik de gegevens aan te leveren? 

DigiMV is het digitale portaal voor het aanleveren van de jaarverantwoording. U maakt hierbij gebruik van de inlogmethode eHerkenning van tenminste niveau 2+. Het is belangrijk dat uw eHerkenningsmiddel beschikt over de juiste dienst en machtigen. 

De (gedeeltelijk) openbare jaarverantwoording bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een financiële verantwoording, een vragenlijst over de bedrijfsvoering en een bestuursverklaring. Afhankelijk van uw rechtsvorm en omvang dient u meer of minder informatie aan te leveren.  

Tot slot 

Wilt u meer weten over de jaarverantwoordingsplicht neem dan contact met uw contactpersoon binnen BDO. Zij helpen u graag.  

Neem contact op