Slechts één eigen woning bij fiscale partners mogelijk

Soms zijn mensen bijzonder vindingrijk. In een procedure bij Rechtbank Gelderland introduceerde een belastingplichtige de term ‘trouwboete’. Een mooie term om uit te drukken dat zij iets niet rechtvaardig vond. 

Latrelatie 

In deze zaak ging het om een vrouw en haar partner die een latrelatie hebben. Zij zijn op enig moment een geregistreerd partnerschap aangegaan. Beide partners hebben een eigen (koop)woning.  

Het probleem waar deze belastingplichtige tegenaan liep, was het feit dat op grond van art. 3.111, lid 8 Wet IB 2001 fiscale partners slechts één fiscale (koop)woning mogen hebben. Als beide partners een eigen woning hebben, moeten zij kiezen welke woning als eigen woning in box 1 wordt aangegeven en welke woning dan in box 3. 

Dus de inspecteur heeft de belastingaanslag zo opgelegd dat slechts één woning in box 1 werd opgenomen.  

Trouwboete 

De belanghebbende was het er niet mee eens dat slechts één van beide woningen in de eigenwoningregeling in box I kan worden opgenomen. Volgens haar is sprake van een trouwboete. Haar argument was vooral het recht op gezinsleven hierdoor geschonden. Mensen met een latrelatie worden namelijk financieel benadeeld als zij beiden een eigen woning hebben en gehuwd zijn (of geregistreerd partner zijn). Daarnaast is de samenwoonverplichting van gehuwden ook afgeschaft. Zonder huwelijk/geregistreerd partnerschap, maar wel een latrelatie, zijn twee eigen woningen wel toegestaan. 

De procedure is aardig om te lezen, maar was bij voorbaat kansloos naar onze mening. De wet is helder, maar dat de belanghebbende en haar partner hiervan nadeel ondervinden, is correct. 

Let op 

In de praktijk komt het regelmatig voor dat partners elkaar vinden op het moment dat zij allebei al een eigen woning hebben. Bij het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft dit tot gevolg dat één van beide woningen fiscaal geen eigen woning meer kan zijn. Met de nodige financiële consequenties. Denk vooral aan het niet meer aftrekbaar zijn van de eigenwoningrente. 

Daarnaast zijn nog andere situaties denkbaar waarbij dit speelt na het worden van fiscaal partners. En sowieso is de fiscale eigenwoningregeling zo complex dat in dit soort situaties goed moet worden nagedacht alvorens men huwt of geregistreerd partner wordt. Niet alleen de renteaftrek kan spelen, maar ook de bijleenregeling (eigenwoningreserve) of periode van renteaftrek.  

Vragen? 

Hebt u vragen over de fiscale behandeling van uw eigen woning? Neem contact op met uw BDO-adviseur.