Scope 3-emissies: De do's en don'ts bij het berekenen van je CO2-footprint

Als het gaat om broeikasgasemissies (BKG), is scope 3 waar het echt serieus wordt. Deze indirecte emissies - die je hele waardeketen beslaan - vertegenwoordigen vaak meer dan 70% van de totale CO2-footprint van een bedrijf. Toch zijn ze het meest complexe en minst begrepen deel van de CO2-boekhouding. Wil je grip krijgen op scope 3? Dit zijn de dingen die je wél en juist níet moet doen.

DO: Begrijp wat scope 3 omvat 

Scope 3-emissies omvatten alle indirecte emissies die plaatsvinden in je waardeketen, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts. Volgens het Greenhouse Gas Protocol zijn deze emissies verdeeld in 15 categorieën, variërend van ingekochte goederen en diensten tot investeringen. Om deze emissies effectief aan te pakken, begin je, voordat je gedetailleerde berekeningen maakt, met het in kaart brengen van de relevante categorieën voor jouw organisatie. Deze strategische aanpak zorgt voor een gerichtere en efficiëntere inspanning.

DON'T: Probeer niet alles tegelijk te doen 

Proberen om vanaf het begin alle 15 categorieën van emissies te berekenen, kan al snel leiden tot overweldiging. Begin in plaats daarvan met een materialiteitsanalyse om de categorieën met de grootste impact en relevantie te identificeren. Richt je initiële inspanningen op de belangrijkste gebieden, zoals ingekochte goederen, upstream transport en emissies tijdens het gebruik van producten. Deze gerichte aanpak zorgt voor een meer beheersbare en effectieve start.

DO: Begin met schattingen (en verbeter deze in de loop van de tijd) 

Hoogwaardige gegevens zijn ideaal, maar laat perfectie geen belemmering vormen voor vooruitgang. Het is prima om schattingen zoals op uitgaven gebaseerde of gemiddelde gegevens als uitgangspunt te gebruiken, zolang je ervoor zorgt dat alle aannames en beperkingen duidelijk worden gedocumenteerd om duidelijkheid en verantwoordelijkheid te behouden. Wees daarnaast transparant over het nauwkeurigheidsniveau van je gegevens en communiceer je plan voor verbetering in de loop van de tijd om effectief vooruitgang te boeken.

DON'T: Ga er niet van uit dat je machteloos bent 

Hoewel scope 3-emissies als ‘indirect’ worden geclassificeerd, betekent dit niet dat je er totaal geen controle over hebt. Je kunt betekenisvolle acties ondernemen door je leveranciers te beïnvloeden via inkoopbeleid en de implementatie van duurzaamheidscriteria. Daarnaast kan het betrekken van klanten bijdragen aan verminderingen van stroomafwaarts emissies. Tot slot is het herontwerpen van producten of verpakkingen met een focus op het minimaliseren van koolstofimpact een andere effectieve strategie om scope 3-emissies verantwoord aan te pakken.

DO: Integreer scope 3 in je klimaatdoelen 

Als scope 3 meer dan 40% van je totale emissies vertegenwoordigt (wat meestal het geval is), moet je deze opnemen in je BKG-reductiedoelen - vooral als je wilt aansluiten bij het Science Based Targets initiative (SBTi). Stel waar mogelijk categorie-specifieke doelen en definieer duidelijke reductiestrategieën, zoals leveranciersbetrokkenheid, circulair productontwerp of laag-koolstoftransport. Deze aanpak zorgt niet alleen voor naleving van wereldwijde normen, maar toont ook leiderschap in duurzame praktijken, wat vertrouwen wekt bij belanghebbenden.

DON'T: Vergeet niet intern samen te werken 

Om scope 3-emissies effectief aan te pakken, is interne samenwerking tussen afdelingen zoals inkoop, financiën, logistiek, IT en HR essentieel. Benadruk de strategische waarde van deze inspanningen door voordelen zoals kostenbesparingen, risicoreductie en naleving van regelgeving te benadrukken. Een eenvoudige maar impactvolle start is het integreren van koolstofdata in aankoopbeslissingen, zoals het prioriteren van duurzame leveranciers en materialen met minder CO2-impact. Door betrokkenheid vanuit verschillende afdelingen te bevorderen en af te stemmen op gedeelde doelen, kunnen bedrijven emissies verminderen terwijl ze operationele en financiële waarde creëren.

Het is een reis, geen afvinklijst 

Het aanpakken van scope 3 is een van de moeilijkste uitdagingen in duurzaamheid - maar ook een van de meest lonende. Het dwingt organisaties om verder te kijken dan hun eigen activiteiten en samen te werken binnen hun ecosysteem. Het is een reis, geen afvinklijst, die doorzettingsvermogen en toewijding aan voortdurende verbetering vereist. Begin dus klein, wees transparant en committeer je aan voortdurende verbetering. Met de juiste aanpak gaat scope 3 van overweldigend naar transformationeel.

Contact