Loontransparantie en het benadelingsverbod: lessen uit recente rechtspraak

Artikel

Updated: 
Auteur(s): Corina Roks
Werkgevers mogen volgens de wet geen onderscheid maken op grond van geslacht. Ook mogen zij werknemers niet benadelen wanneer melding wordt gemaakt van ongelijke behandeling. Een recente uitspraak van het gerechtshof Amsterdam benadrukt dat dit benadelingsverbod niet vrijblijvend is. 

Wat speelde er? 

Een werkneemster met een jaarcontract bij een digitaal marketingbedrijf kreeg een aanbod tot verlenging van haar contract. Kort daarna sprak zij haar leidinggevende aan op het feit dat een mannelijke collega in een vergelijkbare functie aanzienlijk meer verdiende. Tijdens gesprekken met HR en haar leidinggevende gaf zij aan dit als ongelijke behandeling op grond van geslacht te ervaren. Enkele dagen later trok de werkgever het verlengingsaanbod in. 

Wat oordeelde de rechter? 

Het hof oordeelde dat de werkgever ernstig verwijtbaar had gehandeld. Volgens het hof was het intrekken van het verlengingsaanbod een direct gevolg van de melding van ongelijke behandeling. Daarmee heeft de werkgever het benadelingsverbod geschonden. Het hof stelde vast dat de werkneemster vóór de melding naar behoren functioneerde en dat er geen andere reden was om haar contract niet te verlengen. De arbeidsrelatie raakte pas verstoord nadat de werkneemster haar zorgen over ongelijke behandeling kenbaar had gemaakt. Het hof kende daarom een billijke vergoeding toe van € 46.730,80 bruto. 

Wat betekent dit voor werkgevers? 

Deze uitspraak onderstreept het belang van een transparant en objectief beloningsbeleid. Daarnaast moeten meldingen van ongelijke behandeling serieus worden genomen en mogen deze niet leiden tot nadelige gevolgen voor de werknemer.  

Met de komst van de EU-richtlijn loontransparantie, die uiterlijk op 7 juni 2026 in Nederlandse wetgeving moet zijn omgezet, wordt het belang van beloningstransparantie alleen maar groter. Op grond van deze richtlijn krijgen werkgevers onder andere te maken met: 
  • Nieuwe transparantieverplichtingen over beloning richting sollicitanten en werknemers 
  • Het hanteren van loonstructuren op basis van objectieve, genderneutrale criteria 
  • Het extern rapporteren over beloningsverschillen (vanaf 100 werknemers) 

Goed voorbereid aan de slag 

In ons whitepaper leest u wat de richtlijn precies inhoudt, welke stappen u nu al kunt zetten en hoe u deze verandering kunt benutten als strategisch voordeel. 
 
Download het whitepaper en bereid uw organisatie voor op de toekomst: 

Download whitepaper
Wilt u meer informatie en praktische handvatten om aan de slag te gaan? Meld u dan aan voor de kennissessie die wij op dinsdag 9 september 2025 organiseren. Er is dan ook gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers.  

Aanmelden kennissessie

Vragen of hulp nodig? 

Heeft u een vraag over loontransparantie of ondersteuning nodig? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten of via legal@bdo.nl. We helpen u graag verder. 

Auteur(s)