ESG-rapportage in 2025: ontwikkelingen en vooruitblik

Vanaf 2025 is de EU Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van toepassing voor grote ondernemingen. Deze richtlijn stelt strengere eisen aan de   rapportage van milieu-, sociale en bestuurlijke prestaties. Bedrijven worden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en kansen. In dit artikel blikken we vooruit op de ESG-rapportage ontwikkelingen in 2025. 

Meer guidance en voorbeelden CSRD-rapporten beschikbaar 

Grote beursgenoteerde ondernemingen zullen over 2024 rapporteren volgens de CSRD-vereisten. De eerste rapportages worden vanaf eind januari 2025 verwacht en dienen als inspiratiebron voor andere grote ondernemingen die over 2025 moeten rapporteren. 

Ook vanuit de overheden, normbepalers, sectorgroepen en andere gremia komt steeds meer guidance over onderdelen van de CSRD- implementatie voor rapporterende ondernemingen en de accountants. Zo heeft de Europese Commissie FAQ’s opgesteld, de EFRAG komt met Q&A’s en guidances, en in Nederland zijn sectoren en branches actief met sector materialiteitsanalyses. Er is dus een stevige basis om met de implementatie van de CSRD te starten.  

Versimpeling ESG-regelgeving 

Vanuit verschillende lidstaten en de Europese Commissie komen geluiden om de rapportagelasten voor grote ondernemingen te verlichten. De Europese Unie heeft de afgelopen jaren namelijk een stortvloed aan regelgeving uitgegeven om duurzame bedrijfsvoering te bevorderen onder haar "Green Deal". Hoewel het bij lange na niet zo'n ommezwaai zal zijn als in de VS, staan EU-wetgevers onder druk om hun Green Deal-beleid te versoepelen en te versimpelen. De huidige berichtgeving benoemt dat in februari de schets van de nieuwe "Omnibus" verordening wordt gepubliceerd. De Omnibus is bedoeld om de CSRD, maar ook de richtlijn inzake bedrijfsduurzaamheids due diligence (CSDDD) en de EU-taxonomie te stroomlijnen. Deze vereenvoudiging van regelgeving kan het bedrijfsleven helpen om zich beter te conformeren aan de voorschriften en daarmee de regeldruk te verminderen. Met name om deze ondernemingen in staat te stellen hun middelen optimaal te gebruiken voor duurzame groei en innovatie in de EU. Momenteel zijn er geen indicaties dat deze wetten worden afgeschaft en daarom raden wij aan om vooral aan de slag te gaan met deze nieuwe regelgeving.  

De Nederlandse implementatiewetgeving zal spoedig gepubliceerd worden en daardoor is er meer duidelijkheid vanuit de Nederlandse wetgever. Ook in Europa finaliseren steeds meer andere EU- landen de implementatiewetgevingen, ondanks de gemiste deadline van juli 2024. Accountancy Europe heeft een overzicht opgesteld van de status. 

Digitalisering van de rapportage 

Bedrijven moeten hun duurzaamheidsrapportage in een elektronisch formaat opstellen en markeren volgens een amendement (Commission Delegated Regulation (EU) 2019/815) op de European Single Electronic Format (ESEF RTS)-richtlijn. Om dit te doen, heeft de Europese Commissie EFRAG gevraagd om digitale XBRL-taxonomieën te ontwikkelen. Deze taxonomieën stellen bedrijven in staat om hun duurzaamheidsverklaringen te digitaliseren en te taggen, zodat ze voldoen aan de openbaarmakingsvereisten. XBRL-taxonomieën kunnen worden verwerkt met elke XBRL-software die deze implementeert. Het gebruik van digitale tagging zal verplicht zijn voor bedrijven wanneer de Europese Commissie de XBRL-taxonomie goedkeurt en deze opneemt in de ESEF RTS. In 2025 loopt een openbare consultatie van de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) over een voorstel van deze gewijzigde ESEF RTS. In dit voorstel is een gefaseerde aanpak opgenomen:  
  • Grote beursfondsen beginnen met het digitaliseren van rapportages met behulp van Inline XBRL voor het boekjaar 2026 of 2027. De duurzaamheidsrapporten moeten publiekelijk beschikbaar zijn in 2027 of 2028.  
  • Grote ondernemingen krijgen een extra jaar om met digitalisering te beginnen. Zij rapporteren dus voor het eerst over boekjaar 2027 of 2028 en stellen deze duurzaamheidsrapporten voor het eerst beschikbaar in 2028 of 2029. 
  • Gefaseerde implementatie: Een gefaseerde aanpak zal de verplichte digitale tagging van ESRS-rapportages geleidelijk uitbreiden, met als doel volledig gedigitaliseerde ESRS Set 1-rapportages te hebben in 2031 of 2032. 

Meer inzicht in rapporteren over complexe onderwerpen  

Ondernemingen worden steeds vaker uitgedaagd om te rapporteren over complexe onderwerpen zoals biodiversiteit en natuurbehoud. Dit zijn thema’s waar veel organisaties nog mee worstelen. 

Een voorbeeld hoe ondernemingen met deze thema’s aan de slag kunnen met hulp vanuit experts, is het World Wildlife Fund (WWF). Het WWF heeft in december 2024 een rapport gepubliceerd, getiteld "Catalysing Change: The Urgent Need for Nature Transition Plans", waarin het belang van biodiversiteit wordt benadrukt als het vangnet van de wereld. Het rapport bevat waardevolle informatie en richtlijnen voor bedrijven om een natuur transitieplan op te stellen en te integreren in hun rapportage. Het WWF wijst erop dat biodiversiteit onlosmakelijk verbonden is met de klimaatcrisis en dat beide problemen aangepakt moeten worden voor een duurzame toekomst. Bedrijven hebben de verantwoordelijkheid om hun impact op de biodiversiteit te beperken en een bijdrage te leveren aan het behoud ervan. Dubbele materialiteit beoordelingen, wetenschappelijk gefundeerde doelen stellen en belanghebbenden betrekken zijn belangrijke stappen die bedrijven moeten nemen om dit te bereiken. De CSRD biedt bedrijven richtlijnen om deze stappen te nemen en een bijdrage te leveren aan het behoud van de biodiversiteit. De verwachting is dat andere NGO’s en publieke organisaties gericht op transparantie met meer toelichting en guidance komen om handvatten te geven aan rapporterende bedrijven. 

Start op tijd met de CSRD-implementatie  

Grote ondernemingen die nog moeten beginnen met de implementatie van de CSRD lopen mogelijk al achter. Zonder een uitgevoerde dubbele materialiteitsanalyse is het onmogelijk te bepalen welke data verzameld moet worden, welke processen ingericht moeten worden en waarover gerapporteerd moet worden. 

Meer informatie 

Heeft u vragen over de impact van de CSRD op uw organisatie? Of wenst u ondersteuning bij het implementeren van de CSRD binnen uw onderneming? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.

Neem contact op