Een indicatieve niet-bindende bieding (NBO): hier moet u op letten
Een indicatieve niet-bindende bieding (NBO): hier moet u op letten
Wanneer een potentiële koper geïnteresseerd is in een bedrijf, kan het zijn dat deze na een tijd een ‘indicatief niet-bindend bod’ uitbrengt op uw onderneming. Deze bieding wordt uitgebracht in een vroeg stadium van een overnameproces van een onderneming en kan voor ieder proces anders zijn vormgegeven. In dit artikel leest u meer over de juridische aspecten van een indicatieve niet-bindende bieding.
Naast de organisatorische informatie wordt er ook financiële informatie gedeeld zoals de balans, winst- en verliesrekening en een prognose over de te verwachten omzet. Door het aanleveren van de voornoemde informatie, krijgt een potentiële koper in één oogopslag een beeld van de over te nemen vennootschap(pen) en beperkt men additionele informatieverzoeken. Geïnteresseerden worden verzocht een bieding uit te brengen op basis van het verstrekte informatiememorandum. Additionele uitgebreide en wellicht meer concurrentiegevoelige informatie volgt pas tijdens het boekenonderzoek. Zo houdt men in dit stadium grip op de informatie in het kader van geheimhouding en concurrentiegevoeligheid.
Wat is een niet-bindende bieding?
De potentiële koper maakt door het uitbrengen van een indicatieve niet-bindende bieding (ook non-binding offer (NBO) genoemd) zijn of haar interesse, onder de nodige voorbehouden, kenbaar. De koper brengt deze bieding uit op basis van de beperkte informatie die de koper op dat moment beschikbaar heeft. Daarom wordt de bieding ook wel een ‘indicatieve bieding’ genoemd.Inhoud van de bieding
In de indicatieve niet-bindende bieding vermeldt de koper hoe hij/zij de overname voor zich ziet. Hierin neemt de koper doorgaans een initiële koopsom op uitgaande van het behalen van bepaalde parameters alsmede overige voorwaarden en aannames waaronder de koper bereid is om de transactie aan te gaan. Hierbij kan gedacht worden aan de timing van het overnametraject, aannames die zien op het reilen en zeilen van de onderneming, het uitvoeren van een boekenonderzoek om de aannames te verifiëren alsmede de beoogde financieringsconstructie.Informatiememorandum
Een verkoper wil (uiteraard) vaak de hoogst mogelijke niet-bindende bieding ontvangen tegen de meest gunstige randvoorwaarden. Let daarbij op het feit dat men zich niet blind staart op de geschetste prijs. Hoe tot die prijs te komen en met name de randvoorwaarden zijn belangrijk. Het helpt uiteraard als er biedingen binnenkomen van meerdere geïnteresseerden. Om een zo hoog mogelijke bieding te ontvangen tegen gunstige voorwaarden, doet de verkoper er verstandig aan om bepaalde informatie over de onderneming gestructureerd te bundelen in een zogeheten informatiememorandum (IM). Dit memorandum bevat informatie die verkoper en zijn/haar adviseurs op dat moment wensen te verstrekken en bevat onder meer (geanonimiseerde) informatie over de zaken van de onderneming, de belangrijkste klanten en leveranciers, de organisatie, de huisvesting en het personeelsbestand.Naast de organisatorische informatie wordt er ook financiële informatie gedeeld zoals de balans, winst- en verliesrekening en een prognose over de te verwachten omzet. Door het aanleveren van de voornoemde informatie, krijgt een potentiële koper in één oogopslag een beeld van de over te nemen vennootschap(pen) en beperkt men additionele informatieverzoeken. Geïnteresseerden worden verzocht een bieding uit te brengen op basis van het verstrekte informatiememorandum. Additionele uitgebreide en wellicht meer concurrentiegevoelige informatie volgt pas tijdens het boekenonderzoek. Zo houdt men in dit stadium grip op de informatie in het kader van geheimhouding en concurrentiegevoeligheid.
Extra aandachtspunten bij indicatieve niet-bindende bieding
- Vorm transactie: geef, indien dat gewenst is, als verkoper een duidelijke instructie aan geïnteresseerden hoe je de beoogde transactie graag ziet terugkomen in de indicatieve niet-bindende bieding.
- Exclusiviteit: de geïnteresseerde doet er verstandig aan om zo snel mogelijk exclusiviteit te verkrijgen. Verkoper zal proberen dit zo lang als mogelijk voor zich uit te schuiven om ook andere gegadigden aangehaakt te kunnen houden. Concurrentie in dit kader kan zorgen voor een hogere koopprijs en betere randvoorwaarden. Eén en ander hangt natuurlijk af van het aantal geïnteresseerden in de markt.
- Vrijblijvend: Een indicatieve niet-bindende bieding kenmerkt zich doordat het een niet-bindend karakter heeft. Hierdoor hebben de koper en verkoper de gelegenheid om de transactie en de haalbaarheid daarvan vrijblijvend over en weer te verkennen. Het is dan van belang om als koper zoveel mogelijk bepalingen open en breed te formuleren, bijvoorbeeld door middel van voorbehouden, om te voorkomen dat een verkoper in een later stadium hierop terug zal komen. De verkoper is er uiteraard alles aan gelegen om het aantal voorwaarden voor totstandkoming van de deal in ieder stadium van de transactie te beperken.
- Onderhandelingspartner: Iedere vorm van samenwerking kan verschillen. Een verkoper doet er verstandig aan om van tevoren te bedenken of deze de gehele onderneming wil verkopen of slechts een gedeelte daarvan. Dit zal mede bepalen met wat voor partij men in zee gaat. Hierbij kan gedacht worden aan private equity-partijen of strategische kopers. Verschillende partijen zullen op andere manieren naar de overname kijken en dus ook naar de koopprijs en de bijbehorende voorwaarden. Een verkoper doet er verstandig aan haar wensen in dit kader vooraf mee te geven aan de bieder zodat deze in haar indicatieve niet-bindende bieding een op maat gesneden bod kan inleveren.
- Prijs: staar je niet blind op de prijs maar kijk ook naar de randvoorwaarden.