Ondernemen in China

China heeft zich de afgelopen decennia stevig op de kaart gezet als een van de belangrijkste opkomende economieën. Aanvankelijk als producent van consumentenproducten maar de laatste jaren ontwikkelt de Chinese economie zich in rap tempo naar een belangrijke kenniseconomie. In de toekomst zullen de Chinese economie en de Chinese markt steeds invloedrijker worden. Gesteund door toegang tot de WTO, een regering die zich inzet voor stabiele economische groei en een meer open opstelling zal de enorme groeipotentie van China de komende jaren benut worden.

De regio biedt een veelvoud aan mogelijkheden voor Nederlandse ondernemingen. Of het nu gaat om handeldrijven met een Chinese onderneming, het opstarten van een (dochter) onderneming in China of het overnemen van een bedrijf, wij ondersteunen u er graag bij, uiteraard in samenwerking met onze lokale collega’s van BDO China, Hong Kong of Taiwan.

Als Europees bedrijf ondernemen in China

Bedrijven die overwegen de stap naar China te zetten begeleiden we graag met het uitdenken van alle aspecten van deze stap zoals: het creëren van een strategie en het stellen van realistische doelen, de keuze van de juiste structuur, belastingplanning, belasting compliance, het kiezen van de juiste locatie, het aantrekken van personeel en het selecteren en implementeren van boekhoud en reporting systemen. In het algemeen bieden we u alle benodigde ondersteuning bij de stap naar een nieuwe markt. Bedrijven die reeds zakendoen in China ondersteunen we bij de verdere groei en ontwikkeling van de Chinese onderneming.

Als Chinees bedrijf ondernemen in Europa

Voor Chinese ondernemingen die de stap naar Europa overwegen te maken bieden we ondersteuning bij het kiezen van een gepaste doelstelling, bij onderhandeling met het management, bij het opzetten van de structuur, met operationele en financiële due-diligence met waardebepalingen, belastingadvies, belastingaangiftes en Audit en Assurance ondersteuning.

Voordelen van de China desk

De China desk van BDO is een combinatie van Europese en Chinese collega’s en heeft veel ervaring met het doen van zaken in China. Sommige van onze collega’s spreken vloeiend mandarijn en hebben in China gewoond of gewerkt. Ook hebben we veel ervaring met het ondersteunen van Chinese bedrijven die tot de Europese markt willen toetreden. In samenwerking met de BDO kantoren in China en haar buurlanden biedt de China Desk alle ondersteuning die nodig is bij het doen van zaken in de regio China of het nu gaat om advies, planning of compliance.

De gebieden waarop we u kunnen ondersteunen zijn: 

 • Corporate finance:
  • begeleiding bij een beursgang en ondersteuning op het gebied van reporting en accountancy;
  • overnames, fusies en joint-ventures;
  • financiële en operationele due dillegence.
 • Belastingadvies:
  • lokale belastingen;
  • internationale belastingen;
  • belastingplanning;
  • expats.
 • Uitbesteding van werkzaamheden of bedrijfsonderdelen Audit en Assurance Onderzoek:
  • waardebepalingen;
  • boekenonderzoek en compliance met lokale regelgeving
 • Herstructurering

Zaken doen elders in Azië

Het team en onze collega’s in China, Hong Kong en Taiwan beschikt over alle benodigde kennis en connecties, ook kunnen wij bedrijven ondersteunen die ambities hebben om elders in Azië zaken te doen. BDO onderscheidt zich door haar praktische en pragmatische aanpak en biedt u ondersteuning op het hoogste niveau.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze specialisten.