• Magazine ‘De digitale CFO’

    Ontdek hoe KPN, Ordina, Wolters Kluwer, NS & Randstad hun finance transformation vormgeven

    Vraag magazine aan

Finance Transformation

Aandeelhouders, toezichthouders, commissarissen en andere in- en externe belanghebbenden verwachten tegenwoordig meer van de financiële afdeling dan alleen boekhouden en jaarrekeningen opmaken. Denk aan performance management, decision support en risk management & compliance. En dat alles in een wereld met ontwikkelingen als doorzettende digitalisering, globalisatie, juridisering en veranderende businessmodellen. Die maken de agenda van de CFO uitdagender en hun omgeving complexer.

In het perspectief van digitale transformatie is de doelstelling van Finance Transformation de financiële functie te transformeren van traditionele boekhouder naar (meer) een businesspartner. Met als doel de ondernemingswaarde te vergroten. De vraag voor veel organisaties is alleen: hoe? En op welke manier kunnen we digitaliseringstrends inzetten om onze financiële functie effectiever te maken?

Visie op de financiële functie

Bij een Finance transformatie is de eerste stap het vormen van een visie: waar wilt u voor staan met uw financiële functie? Is door de voorspelbaarheid en omvang van uw business - gezien de kosten-/batenafweging - de traditionele rol van boekhouder goed genoeg? Of ziet u inderdaad de noodzaak om te bewegen richting businesspartner om relevant te blijven?

Vervolgens dient u de financiële functie aan te passen op de gedefinieerde visie; door de bouwstenen van de financiële functie – afhankelijk van uw situatie – door te ontwikkelen naar het gewenste niveau.

Data & Managementinformatie

Toegankelijke, consistente en realtime data & managementinformatie; daarin onderscheidt de leading finance-functie zich van de basic performer. Bij basic performers is data verzamelen überhaupt een uitdaging, laat staan een consistent manier van omgaan met de gegevens. De beschikbare managementinformatie heeft bij basic performers bovenal een terugkijkende en verklarende functie. Bij leading finance-functies is de management informatie afgeleid van de strategische doelstellingen, en is door data analyses meer voorspellend gemaakt.

Technologie & Tools

Systemen en tools zijn belangrijke instrumenten in het proces van digitale transformatie. Typerend voor de werkomgeving van de traditionele financiële functies is een wirwar van losse systemen, die niet met elkaar communiceren. In de setting van de leading financiële functie zijn de systemen veel meer geïntegreerd. Bovendien zijn alle repeterende, handmatige handelingen veelal vervangen door robotics. En voor de besluitvormingsprocessen hebben ze goede, robuuste, gestandaardiseerde tools in handen in plaats van losse Excel-spreadsheets.

Mensen & Organisatie

De basic financiële functie houdt zich, clichématig, in isolement met boekhouden bezig. De future proof financial beschikt over veel meer kennis van business én over de ‘soft skills’ om mensen te overtuigen van diens ideeën. Bovendien staan de medewerkers in deze situatie dichter bij die business. Hierdoor kan de financiële afdeling haar adviezen goed overbrengen aan ‘de business’. Organisatorisch gezien zijn in de ideale situatie meer standaardwerkzaamheden gecentreerd in, bijvoorbeeld, een shared service center. 

Processen & Internal Control

In een basic financiële functie doet iedere afdeling zijn eigen werk met veel handmatige handelingen. Binnen een leading financiële functie werken afdelingen van begin tot eind naadloos samen, waarbij de handelingen zoveel mogelijk geautomatiseerd zijn met systemen die een automatische workflow ondersteunen en waar nodig robotics. Door toepassing van process mining software wordt periodiek verbeterpotentieel opgespoord, op basis waarvan de processen verder geoptimaliseerd worden. Bovendien zijn geautomatiseerde interne controles ingebouwd en houdt men doorlopend grip op de processen door continuous control dashboards.

Wat kan BDO voor u betekenen?

BDO heeft CFO-Services opgericht om CFO’s in deze ontwikkeling bij te staan. Dit doen wij door financiële afdelingen te helpen bij het optimaliseren van hun processen, organisatie, technologie en managementinformatie. Met als uiteindelijke doel uw financiële functie te ondersteunen bij het transformeren tot een waardevolle(re) businesspartner voor de organisatie, en u te begeleiden richting het digitale tijdperk.

Onze specialisten praten graag met u verder over wat Finance Transformation voor u kan betekenen in het licht van digitale transformatie. Wij bieden u graag nieuwe perspectieven over de mogelijkheden binnen uw organisatie. 

Voor meer informatie over onze specifieke diensten op financegebied verwijzen wij u naar deze pagina.

Volgende: Cybersecurity >