• Cybersecurity

    Informatieveiligheid voor kantoor, fabriek en product

Cybersecurity

De toenemende digitalisering betekent dat organisaties het verwerken van informatie en het herhalen van handelingen steeds meer automatiseren. Die transformatie is overal volop gaande en niet meer te stoppen. Cybersecurity speelt daarin een sleutelrol. Of beter gezegd, informatiebeveiliging, waaronder cybersecurity.    

Informatiebeveiliging: beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid

Informatiebeveiliging richt zich altijd op het beschermen van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van informatie. Als organisatie wilt u dat informatie beschikbaar is wanneer nodig; bij het oplichten van uw beeldscherm, moet u meteen over de informatie kunnen beschikken. En die informatie moet juist, up-to-date en volledig zijn. Bovendien moet de informatie alleen toegankelijk zijn voor bevoegden, zodat uw gegevens niet in verkeerde handen vallen. Een belangrijke kanttekening daarbij: het gros van de virusaanvallen en datalekken ontstaat van binnenuit, door fouten van medewerkers.  

Cybersecurity: kantoorautomatisering en digitalisering

Door de toegenomen digitalisering van kantoorprocessen is het vakgebied van beveiligingen van informatie steeds belangrijker geworden. En dat geldt voor alle soorten organisaties; van de kleine mkb’er die zijn salarisadministratie uitbesteedt tot de multinational voor wie digitalisering inmiddels vanzelfsprekend is. Daarmee neemt ook het belang toe om strenge veiligheidseisen te stellen aan de leveranciers van die ICT-diensten en aan de inrichting van uw bedrijfsprocessen. Oftewel, deze ICT-dienstverleners moeten de beschikbaarheid, integriteit en veiligheid van gegevens aan u garanderen. Uw bedrijfsprocessen moeten bovendien zodanig ingericht zijn dat zij de informatiebeveiliging ondersteunen. Uw klanten kunnen u vragen om een bewijs in de vorm van een ISO27001-certificering.

Industrial security: operational technology 

De robotisering op werkvloeren is in veel fabrieken een feit. Bij het opleiden van mensen speelt operationele technologie ook een steeds grotere rol. Die robots zijn vanzelfsprekend geprogrammeerd voor specifieke taken, waardoor het beveiligen van de informatie in die robots heel belangrijk is. Ze moeten precies doen wat u wilt en wanneer u wilt. Maar die industrial security (IEC62443-certificering) staat nog in de kinderschoenen, hoe geavanceerd de ingekochte apparatuur ook is. De grote uitdaging hier is intern een hogere mate bewustwording creëren over het belang om te investeren in het vermijden van virussen, die uw productieprocessen kunnen verstoren op een veelal ongewenst moment. 

Product security: embedded software en Internet of Things (IoT)

Steeds meer fysieke producten staan in verbinding met het internet. De eerste stap bij het oplossen van een probleem met de auto is tegenwoordig vaak een software-update. En veel huishoudens beschikken inmiddels over een stofzuiger die met de smartphone in contact staat, of mensen bedienen de verlichting in hun huis via de smartphone. Om maar wat voorbeelden te noemen. Overal zit software in. Dit betekent wel dat die embedded software vrij moet zijn van virussen. In de praktijk blijkt echter dat veel engineers daar in het ontwerp en de productie niet altijd voldoende rekening mee houden. Met als gevolg dat veel producten openingen bieden voor hackers. Het beveiligen van die embedded software, ook wel product security, is voor veel producenten een grote uitdaging.     

Wat kan BDO voor u betekenen?

Heeft u een idee van en zicht op de risico’s van uw gedigitaliseerde processen? En weet u welke maatregelen u eventueel moet treffen? Wat uw organisatie nodig heeft als het aankomt op techniek, bedrijfsprocessen en menselijk handelen? BDO kan om te beginnen een risicoanalyse en kwetsbaarheidsscan voor u uitvoeren. Wij implementeren ook graag de technische, procedurele en organisatorische maatregelen, zodat u de relevante certificeringen (ISO27001 en/of IEC62443) bemachtigt. Ook hebben wij speciale programma’s om uw medewerkers te leren hoe ze het beste kunnen handelen om onnodige verstoringen te voorkomen.

Onze specialisten praten graag met u verder over informatieveiligheid in het licht van digitale transformatie. Wij bieden u graag nieuwe perspectieven over de mogelijkheden binnen uw organisatie.

Voor meer informatie over onze specifieke diensten op het gebied van cyber security verwijzen wij u naar deze pagina.

Volgende: Data analytics >