Wat zeggen onze klanten over ons?


Case 1: Dialog Semiconductor

DE BEHEERSING VAN EXPLOSIEVE GROEI

"We spreken dezelfde taal en hebben aan een half woord genoeg" - Ton van Gemert, manager internal audit

Dialog Semiconductor groeit explosief. Met het bereiken van 1 miljard dollar omzet afgelopen jaar is de top nog niet in zicht. Manager Internal Audit Ton van Gemert: “We groeien op allerlei manieren uit ons jasje. Juist dan moet je je interne processen optimaliseren. Dat lukt mede door het commitment van BDO.”

Al meer dan vijf jaar groeit Dialog Semiconductor met zo’n 20 tot 30 procent per jaar. Klinkende cijfers, die nogal wat vergen van het beheersingsvermogen van de organisatie. “Onze groei speelt zich af op alle fronten en over de hele wereld.”, aldus Van Gemert. “Er is niet alleen meer omzet door toenemende vraag maar ook product diversificatie met als gevolg een toenemende behoefte aan technisch personeel. Om onze innovatie toppositie te kunnen behouden, hebben we bijvoorbeeld sterk ingezet op het rekruteren van de allerbeste talenten op ingenieursgebied in vijftien landen.”                                                                                                                  

Groeien en beheersen

“We willen als organisatie overal op voorbereid zijn want we blijven groeien, onder andere door acquisities. Juist daarom ligt er een sterke focus op het beheersen van risico’s en het verbeteren van interne processen. Omdat BDO ons goed begrijpt, komen we samen snel tot een aanpak waar we voor kunnen gaan.”

“We werken op verschillende terreinen samen met BDO, waaronder outsourcen van internal audit activiteiten. Jaarlijks plannen we de audit activiteiten in een combinatie van interne en BDO resources. Onze audit activiteiten bestrijken de regio’s  Europa, Azië en USA. Het inzetten van lokale BDO resources is praktisch, gezien de verschillende tijdzones en de reistijd. Maar ook inhoudelijk heeft het werken met een netwerkorganisatie zijn voordelen. Er is lokaal veel meer kennis. Niet alleen van wet- en regelgeving maar juist ook van onze branche. Dat merken we bijvoorbeeld in de USA en in Taiwan, waar BDO veel ervaring heeft opgebouwd in de semiconductorindustrie. Bovendien ondersteunt BDO ons in het verder professionaliseren van onze interne beheersing, zodat we klaar zijn om onze groeiambities te realiseren.”

Elkaar begrijpen

“Voor ons is BDO een klankbord waar we snel mee kunnen schakelen. Ze vullen ons aan waar we zelf expertise missen, en op persoonlijk vlak zitten we op hetzelfde niveau. Omdat we dezelfde taal spreken, begrijpen we elkaar en hebben we vaak aan een half woord genoeg. De hands-on mentaliteit van BDO is prettig in deze fase van groei. Aandacht voor Internal Audit en een afzonderlijke Riskmanagement functie zijn relatief nieuw voor onze organisatie en dat vraagt een omslag in het denken van onze medewerkers. Deze uitdaging gaan we samen met BDO aan.”

 

Case 2: AMSTERDAM COMMODITIES

HANDS-ON SAMENWERKEN MET EEN BEURSGENOTEERDE ONDERNEMING

"BDO gaat verder dan een extern adviseur" - Erik Rietkerk, CEO Amsterdam Commodities

Het van oorsprong Nederlandse Amsterdam Commodities is internationaal zeer succesvol. Met de handel, verwerking, distributie, in- en verkoop van food commodities en ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie realiseerde men in 2014 een omzet van 620 miljoen. CEO Erik Rietkerk: “We zijn van drie bureaus uitgegroeid tot een small cap met een mooie portfolio.”

“BDO heeft professionalisering gebracht in onze organisatie. Ze hebben ervoor gezorgd dat de processen in alle werkmaatschappijen efficiënt en gestroomlijnd verlopen. Naast de rol van auditor vervulde BDO ook jarenlang de rol van klankbord en adviseur.”

“Amsterdam Commodities, met kantoren in 13 landen, doet zaken in circa 90 landen, waaronder exotische locaties als Kenia en Indonesië. Dan is het prettig om een internationale partner te hebben, met eigen mensen op verschillende locaties. Door het internationale BDO netwerk beschikken ze over lokale expertise op het gebied van fiscaliteit, governance, risicomanagement, auditing, enzovoorts. Bovendien hebben ze een goed gevoel voor de lokale cultuur. We zitten in moeilijke landen, waar het niet altijd goed hoeft te gaan als je kijkt naar zaken als corruptie en fraude. Ze wisten waar ze moesten zoeken en voor de auditfunctie waren we volledig aangewezen op BDO.”

Risicomanagement en governance implementeren

In een branche waar producten sterk in prijs en kwaliteit variëren, zijn potentiële risico’s onderwerp van gesprek met de Raad van Commissarissen. Rietkerk: “Uiteindelijk zijn het geen food safety experts, maar is er binnen BDO wel veel expertise over risicomanagement. Ze wisten welke risico’s er zijn en hoe je ze kunt identificeren en litigeren. De volgende stap is om ze te bedwingen. Hoe borg je risicomanagement in de organisatie? Hetzelfde geldt voor governance. Met het oog op de beurs was BDO zeer sterk gefocust op de AFM, de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen. Daarbij hebben zij niet alleen getoetst en geadviseerd over verbeteringen, ze hebben ook geholpen bij de implementatie ervan.”

Hands-on-mentaliteit

“In een samenwerking ben je erg afhankelijk van de groep adviseurs die voor je werken. We hebben heel lang samengewerkt met een team dat weinig van samenstelling veranderde. Daarbij kwam de hands-on-mentaliteit van BDO naar voren. ‘Niet lullen maar poetsen’, zoals ze in Rotterdam zeggen. Niet te formeel. Mijn ervaring met andere auditors in het buitenland is anders, daar mis ik die hands-on-mentaliteit.”

“Onze groei is mede mogelijk gemaakt door BDO. Ze zijn voor mij een klankbord en een medewerker. Een extern adviseur is iemand die een rapport aflevert, zijn jas aantrekt en naar huis gaat. BDO gaat verder.”