• Douaneregelingen en invoerheffingen

  Gevolgen voor handeldrijven met het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk als derde land

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. De rest van 2020 werd het Verenigd Koninkrijk op grond van het terugtrekkingsakkoord behandeld als zijnde lidstaat van de Europese Unie. Per 1 januari 2021 kwalificeert het Verenigd Koninkrijk dan ook écht als derde land. Op de valreep van 2020 hebben het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een handelsakkoord gesloten over hun (toekomstige) handelsrelatie.

Douaneformaliteiten bij handel met het Verenigd Koninkrijk

Nu de transitieperiode is afgelopen kwalificeert het Verenigd Koninkrijk dus als een zogenaamd derde land. Dit betekent dat ondernemingen te maken krijgen met in- en uitvoerformaliteiten, indien er handel wordt gedreven met het Verenigd Koninkrijk. Zo moet er bijvoorbeeld douane-aangifte gedaan worden bij de in- uitvoer van goederen.

Hoe richt u uw handel met het Verenigd Koninkrijk in?

Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden indien u handel drijft met het Verenigd Koninkrijk.

 • Oorsprong van ingevoerde goederen
  De oorsprong van goederen is van belang om gebruik te maken van de tariefpreferenties uit het handelsakkoord, ten aanzien van invoerrechten. Dit betekent dat het niet vanzelfsprekend is dat er over goederen die naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk zijn vervoerd, geen invoerrechten worden betaald (vanwege toepassing van het nultarief) of tegen het lage tarief. Dit geldt alleen als goederen een Europese respectievelijk Britse oorsprong hebben. Als dit niet goed wordt georganiseerd, kan het zijn dat u alsnog  invoerrechten moet betalen.
   
 • Versoepeling douaneprocedures door de AEO-vergunning
  Verder kan een AEO-vergunning worden overwogen, een vergunning die u mogelijk logistieke tijdwinst oplevert. Enkele voordelen van het hebben van deze vergunning zijn de significant minder douanecontroles, een lagere risicoscore door de douane en voorrang op niet-vergunningshouders op controles van de douane, soms zelfs op een door uzelf aangewezen locatie. Bovendien kunnen andere douanevergunningen sneller worden verkregen en wordt u door de douane maar ook door marktdeelnemers gezien als een betrouwbare handelspartner.
   
 • Incoterms
  Ook moet rekening gehouden worden met de leveringscondities, de zogeheten Incoterms. Wie is verantwoordelijk voor het vervoer, voor de verzekering van de zending en wie voor de in- en uitvoerformaliteiten? Is dat de koper of verkoper?
   
 • Het gebruik van douanevereenvoudigingen
  Ten slotte is het raadzaam om  te bekijken of eventuele vereenvoudigingen voor de douaneaangifte van toepassing zijn. Dit kan de administratieve last aanzienlijk verminderen. Een opsomming en toelichting van al deze zaken bekijkt u in dit artikel.

Hoe kan BDO u ondersteunen?

BDO heeft de kennis en ervaring om u bij te staan zodat uw handel met het Verenigd Koninkrijk minimale last ondervindt van de brexit. Samen met u zorgen wij ervoor dat u kunt blijven doen wat u doet, terwijl wij de douanetechnische aspecten in kaart brengen en u ondersteunen bij het afdekken van de risico’s.

Neem contact met ons op om uw mogelijkheden te bespreken.