• Douaneregelingen en invoerheffingen

    Gevolgen voor handeldrijven met het Verenigd Koninkrijk

Douaneregelingen en invoerheffingen

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. De afgelopen periode stond in het teken van overeenstemming krijgen over een nieuw handelsakkoord. De transitieperiode geldt tot en met december 2020. Het Verenigd Koninkrijk en Europa moeten het voor die tijd eens worden over een handelsakkoord, anders volgt er een ‘no deal’ Brexit per 1 januari 2020. De deadline om tot overeenstemming te komen nadert snel en de kans op een harde Brexit wordt steeds groter. Hierdoor neemt ook het belang toe voor ondernemingen om zich op een harde uittreding van het Verenigd Koninkrijk voor te bereiden.

Ontregeling handel met het Verenigd Koninkrijk

Ondernemingen die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk zullen te maken krijgen met douaneformaliteiten. Dit kan leiden tot enorme vertragingen en extra kosten. Bovendien worden ondernemingen opgezadeld met extra verantwoordelijkheden bij in- en uitvoer ten aanzien van de douaneverplichtingen. Denk hierbij aan invoerrechten, andere heffingen zoals antidumpingrechten, btw, accijns en vereiste vergunningen en certificaten. Zelfs in gevallen waarin ondernemingen niet direct worden geraakt, is het raadzaam om te controleren of handelspartners in de toeleveringsketen last zullen ondervinden van een ‘no deal’ scenario.

Hoe bereidt u zich voor op een ‘no deal’ scenario?

Ondernemingen kunnen zich voorbereiden door vooruit te plannen. Kunt u in een ‘no deal’ scenario nog steeds uw handelsactiviteiten uitvoeren? Zo wint onder meer de AEO-status aan belang, omdat deze status ervoor zorgt dat onder andere de grensovergang van goederen minimale hinder ondervindt. Heeft u geen plan klaarliggen, dan kan de Brexit cruciale gevolgen hebben voor uw onderneming.

Hoe kan BDO u ondersteunen?

BDO heeft de kennis en ervaring om u bij te staan zodat uw handel met het Verenigd Koninkrijk minimale last ondervindt in een ‘no-deal’-scenario. Samen met u zorgen wij ervoor dat u kunt blijven doen wat u doet, terwijl wij de douanetechnische aspecten in kaart brengen en u ondersteunen bij het afdekken van de risico’s.

Neem contact met ons op om uw mogelijkheden te bespreken.