Artikel:

Werken tijdens COVID-19: Wat zijn de regels per EU-land?

06 augustus 2020

BDO Legal heeft een internationale brochure uitgebracht om werkgevers te adviseren over het voldoen aan wet- en regelgeving ten tijde van de coronacrisis. In de ‘Employers’ guide to staying compliant during the return to work in Europe’ is per land te vinden aan welke regels gedacht moet worden als werkgever.

Handig naslagwerk

De brochure is een handig naslagwerk om te zien hoe zowel in Nederland als in de landen om ons heen omgegaan moet worden met werken en de privacy van de werknemers ten tijde van de COVID-19-pandemie.

In het door de COVID-19-pandemie steeds veranderende speelveld is het voor werkgevers uiteraard belangrijk om continu de naleving van de regelgeving te controleren op het moment dat werknemers weer aan het werk gaan.

In de brochure wordt per Europees land antwoord gegeven op de volgende vragen:

 • Mogen werkgevers informatie verzamelen en verwerken over of een werknemer op vakantie is geweest in een risicogebied?
 • Mogen werkgevers regelmatig bij hun werknemers informeren of ze direct contact hebben gehad met een ziek persoon met COVID-19-symptomen?
 • Mogen werkgevers hun werknemers informeren dat een bepaalde werknemer besmet is met COVID-19 door de specifieke naam van deze werknemer te noemen?
 • Zijn werkgevers verplicht de gezondheidsautoriteiten te informeren als er een risico bestaat dat een werknemer besmet is met COVID-19?
 • Mogen werknemers een zakenreis naar een land met een hoge besmettingsgraad weigeren?
 • In quarantaine vanwege COVID-19: hebben werknemers recht op loondoorbetaling?
 • Een vermoedelijke COVID-19 besmetting: hebben thuisblijvende werknemers recht op loondoorbetaling?
 • Moet een werkgever haar werknemers voorzien van ontsmettingsmiddelen, handschoenen en mondkapjes zodat zij hun werkzaamheden kunnen uitvoeren?
 • Mag een werkgever haar werknemers verplichten om in een open ruimte te werken?
 • Mogen werkgevers de temperatuur van hun werknemers dagelijks laten meten voordat zij met hun werk beginnen?
 • Mogen werkgevers persoonlijke ontmoetingen organiseren, hoewel er telefonisch of online vergaderd kan worden?

Meer weten?
BDO Legal heeft meer dan 500 advocaten en juridisch adviseurs in Europa en werkt in veel landen binnen Europa samen met werkgevers om hen te helpen aan wet- en regelgeving te blijven voldoen bij de (geleidelijke) terugkeer naar het werk tijdens en na COVID-19. Daarbij wordt vaak samengewerkt met BDO-specialisten vanuit verschillende disciplines, zodat werkgevers vanuit alle invalshoeken het beste advies ontvangen en vervolgens de juiste stappen kunnen zetten.

Heeft u een vraag of advies nodig omtrent de regels over het werken tijdens de coronapandemie? Download de brochure of neem contact op met één van onze specialisten. We helpen u graag verder.

DOWNLOAD BROCHURE