Whitepaper:

Welke externe bestuurder past bij uw familiebedrijf?

04 juni 2018

Het is bepaald geen invuloefening, het aantrekken van een bestuurder van buiten de familie. Natuurlijk: kennis en kunde zijn cruciaal. Maar de culturele fit - de basis voor wederzijds vertrouwen - is doorslaggevend voor een succesvolle samenwerking.

Cultuur waarborgen

De aanleiding om een externe bestuurder aan te trekken is doorgaans puur zakelijk: binnen de familie is er (nog) geen opvolger, de marktverhoudingen en concurrentie veranderen, er staat een reorganisatie op stapel, interne processen vragen om een professionaliseringsslag, de onderneming groeit of wil bijvoorbeeld expanderen naar het buitenland.

Natuurlijk moet er naast entrepeneurial skills en strategische visie altijd een klik zijn tussen de nieuwe bestuurder en het zittende management. Maar bij familiebedrijven is die klik nog veel belangrijker: de externe bestuurder treedt als het ware toe tot de familie en moet haar taal spreken. Of die familie nu operationeel betrokken is bij de leiding van de onderneming, deel uitmaakt van de raad van commissarissen of als aandeelhouder meer op afstand staat, de externe bestuurder moet die context van het ondernemen haarfijn aanvoelen en waarborgen.

Balans tussen hard en zacht

De crux bij het vinden van een externe bestuurder is dan ook de balans tussen het ‘harde’ profiel (competenties, kennis en ervaring) en het ‘zachte’ profiel (de fit in de familiecultuur). Een familiebedrijf dat geworteld is in een traditie van medemenselijkheid en bescheidenheid vraagt om een ander persoon dan een bedrijf dat zich manifesteert in de voorhoede van de bedrijfstak en de nek wil uitsteken. Tegelijkertijd moet een nieuwe externe kracht met een frisse kijk op de business besluitvaardig kunnen zijn op het moment dat het bedrijf dat nodig heeft. C’est la ton qui fait la musique. 

Bepalende waarden vinden

Het mag duidelijk zijn dat het ‘over de schutting gooien’ van imponerende CV’s niet de juiste persoon gaat brengen. BDO Interim & Recruitment besteedt veel tijd aan het vinden van de match: gesprekken met de familie (binnen en buiten de onderneming), met de raad van commissarissen, strategische partners, het managementteam, kernklanten, prospects. Op basis daarvan zijn aspecten als het familiebelang, de verwachtingen, ambities en gewenste leiderschapsstijl zorgvuldig te definiëren, oftewel: de waarden die bepalend zijn voor de fit.

Meer informatie?

Lees verder in: ‘De fit is belangrijker dan de competenties’, een whitepaper van BDO Interim & Recruitment over het succesvol aantrekken van een externe bestuurders in het familiebedrijf.

Download whitepaper