Artikel:

Verandercapaciteit Nederlandse gemeenten

22 maart 2017

Veranderen is een constante factor binnen gemeenten. Maar hoe zorgt u ervoor dat een verandering binnen uw organisatie succesvol wordt gerealiseerd? Het verandervermogen speelt hierbij een essentiële rol. BDO heeft samen met Binnenlands Bestuur onderzoek gedaan de verandercapaciteit van de Nederlandse overheidsinstellingen. In totaal deden 787 respondenten mee aan het onderzoek. Binnenlands Bestuur deelt een deel van de resultaten in de special ‘Opleiden is ontwikkelen’, die op 24 maart verschijnt. Het volledige rapport van BDO over gemeenten verschijnt in mei.

Definitie verandercapaciteit

Verandercapaciteit definiëren we als het vermogen van een organisatie om van punt A naar punt B te komen, waarbij B een punt is in de toekomst waar de organisatie naartoe wil en dat nu nog niet past binnen de huidige werkwijze. Een organisatie die zo’n verandering in hoog tempo weet door te voeren én te bestendigen, is klaar voor de toekomst.

Meetbaar maken

BDO heeft samen met prof. dr. Anton Cozijnsen (VU Amsterdam) een ‘evidence based’ aanpak ontwikkeld die het mogelijk maakt om verandercapaciteit meetbaar te maken. Op basis van deze aanpak is de enquête voor het onderzoek ontwikkeld. Deze enquête is inmiddels gesloten. Benieuwd naar de uitkomsten? Download het volledige onderzoeksrapport.

Download onderzoek