Artikel:

Wat werken aan veilige informatie oplevert voor maatschappelijke organisaties

04 mei 2018

Iedereen heeft het erover: de AVG. Maar wat als er 25 mei 2018 geen strenge wet aan kwam? Waarom zou u dan aan veilige informatie werken? En vooral: wat zou uw maatschappelijke organisatie ermee opschieten?

Professionaliseringsslag

Voor maatschappelijke organisaties betekent de komst van de AVG dat ze een professionaliseringsslag moeten doorvoeren in hun omgang met digitale informatie. Dat betekent zorgen voor veilige IT-systemen, voor kennis over de informatie die in de organisatie aanwezig is en bovenal het vergroten van het bewustzijn van medewerkers, over wat privacygevoelige informatie is en hoe daarmee om te gaan.

Onvoldoende budget fondsenwervers

Dat is hard nodig. Nog vorig jaar zomer deed het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) onderzoek naar de vraag in welke mate haar leden op de nieuwe wet zijn voorbereid. De conclusie luidde dat het overgrote deel van de fondsenwervers onvoldoende budget had om zich goed voor te bereiden. 30% van de ondervraagden had geen beleid, 30% had verouderd beleid en 40% had actueel beleid (geformuleerd na 2014). Van die laatste categorie werd echter niet bekend in welke mate de aanwezigheid van beleid ook betekende dat men AVG-proof was.

Whitepaper

Wat is de intrinsieke waarde van informatieveiligheid voor maatschappelijke organisaties? In een whitepaper heeft BDO de voordelen van werken aan een professioneel informatieveiligheidsbeleid op een rijtje gezet.

Download whitepaper