Artikel:

Stijgende lijn of terug naar de basis? Almaar stijgende statistieken definiëren de TMT M&A markt

16 april 2021

Technology, Media & Telecom (TMT) deals en waarderingen herstellen in 2020 significant van de initiële COVID-19 impact. Zet deze trend door in 2021?

Gedurende 2020 werd volop gespeculeerd over de timing en vorm van herstel. Dit varieerde van een W- of een U-curve tot aan een K-curve. Voor het technology segment lijkt het erop dat het herstel eerder in de vorm van een sterke V-vorm komt. De volumes en dealwaardes van technology M&A namen initieel gedurende de pandemie sterk af, maar herstelden ook relatief snel en sterk. 

V-vormig herstel

Na een zichtbare dip einde Q1 2020, veroorzaakt door de uitbraak van COVID-19 in Nederland, is er in Q2 een inhaalslag gemaakt, met name in juni 2020, waarmee het kwartaal afsloot met 83 geregistreerde deals. Juli 2020 was een absoluut hoogtepunt met bijna 50 geregistreerde transacties. Daarmee laat onze exclusieve BDO-dataset in 2020 meer dan 300 geregistreerde TMT-deals zien.

Tech is hot, wereldwijd

Het wereldwijde TMT M&A momentum heeft in 2020 een nieuw hoogtepunt bereikt, zowel in volume als in deal waardering. Interesse wordt onder andere gedreven door een toenemende interesse in digitale oplossingen in een breed scala aan sectoren. Digitale transformatie, IT-infrastructuur, dataverwerking, cybersecurity en cloud technologie, om er maar een paar toe noemen, zijn bijzonder in trek. 

Zoektocht naar kwaliteit en kapitaal in overschot

De groeiende interesse in dergelijke oplossingen in combinatie met het voorspelbare karakter van kasstromen is niet onopgemerkt gebleven in de investeringswereld, waarbij we zowel op globaal als nationaal niveau een trend zien van nieuwe financiële toetreders in de TMT-markt, met name in bedrijven met een bewezen terugkerend winstniveau en groeipotentieel. Deze zucht naar kwaliteit wordt versterkt door de grote hoeveelheden kapitaal waarover financiële partijen momenteel beschikken. Naast groeiende bestaande fondsen zijn er de afgelopen jaren een groot aantal nieuwe lower mid-market toetreders geweest die worden aangetrokken door onder andere gefragmenteerde vertical market, MKB-software en IT-services segmenten.

Onze vooruitblik

Een vraag die eenieder in de markt zich stelt is of de huidige waarderingen en dealflow een houdbaar niveau weerspiegelen gegeven alle macro-economische onzekerheden in deze tijd. Tekenen zoals de ongeëvenaarde hoeveelheden kapitaal in de markt, een gezonde TMT-sector vooruitzicht met de groeiende druk op bedrijven in alle sectoren om te digitaliseren en toenemende mate van Fear of missing out onder investeerders, lijken erop te wijzen dat het huidige niveau voorlopig nog wel even zal aanhouden, dan niet toe zal nemen. 

Onze voorzichtige conclusie is dan ook dat ondanks dat ook de TMT M&A markt vele onzekerheden kent, wij verwachten dat de het technologie segment de algehele mid-market M&A activiteit en waardering blijft aanvoeren, hoe deze zich ook zal ontwikkelen in 2021.

Met bijna 70 geregistreerde deals in de eerste twee maanden van 2021 in onze database zien wij in ieder geval nog geen enkel teken van een correctie, maar juist een bevestiging van de trend.

Lees volledig rapport