Artikel:

Recordgroei in de maakindustrie zet door en vooruitzichten blijven positief

13 juli 2021

Een tijdje geleden informeerden wij u al dat de maakindustrie naar recordhoogtes groeit en dat de vooruitzichten onverminderd positief zijn. In dit perspectief kijken we naar de belangrijkste ontwikkelingen in de sector in de afgelopen maand. 
 
In mei en juni heeft het CBS weer diverse cijfers over de maakindustrie gepubliceerd. De cijfers laten zien dat de groei van de industrie recordhoogtes heeft bereikt en ook de komende maanden door blijft groeien. De groei wordt met name gedreven door een sterke groei in de orderportefeuilles, het aantal exportorders en toename in de productieomvang.

Recordgroei in gemiddelde dagproductie en afzetprijzen zet door


In april 2021 is de mutatie van de gemiddelde dagproductie vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder fors gestegen (12,7% ten opzichte van april 2020). In april 2020 was de mutatie van de gemiddelde dagproductie ten opzichte van een jaar eerder nog -10,5%. Vergeleken met april 2019 is de dagproductie slechts met 1% gegroeid, dit bevestigt dat de dagproductie zelfs weer groeit ten opzichte van pre-corona niveaus.
De gemiddelde dagproductie lag in alle bedrijfstakken, met als uitzondering de bedrijfstak “Reparatie en installatie machines”, hoger dan een jaar eerder. Net als in maart werd in april de grootste stijging genoteerd door de bedrijfstak “Transportmiddelen”, namelijk een stijging van 67,5%. Deze forse stijging komt met name doordat veel bedrijven in deze bedrijfstak hun fabrieken in april 2020 hadden gesloten. 

De gemiddelde afzetprijzen zijn in april 2020 voor de derde maand op rij gestegen (11,8% ten opzichte van april 2020). Een maand eerder was de stijging nog 6,8% ten opzichte van een jaar eerder, maar de daling in maart 2020 (-3,8%) was ook fors lager dan in april 2020 (-8%). 

Orderportefeuilles blijven groeien door grootste toename ooit in de productieomvang

In mei 2021 heeft de inkoopmanagersindex (PMI®) van Nevi wederom een nieuwe recordhoogte bereikt. De PMI is in mei met name gegroeid (van 67.2 in april naar 69.4 in mei) door toenames van het aantal nieuwe orders en de productieomvang. 
Door een toename in het klantenvertrouwen zijn de verkopen gestegen en dit heeft geleid tot een grotere toename in de productieomvang in de maand mei. Verder zijn in mei ook de buitenlandse vraag en het aantal ontvangen exportorders toegenomen. De bedrijven in de sector zijn de afgelopen maand ook bezig geweest met het uitbreiden van de inkoopactiviteiten om tekorten en langere levertijden voor te blijven. Dit heeft ook in mei weer geresulteerd in hogere inkoopprijzen.

Producentenvertrouwen komt uit op hoogste niveau sinds mei 2018

In mei 2021 is het producentenvertrouwen opnieuw verbeterd van 6,5 in april naar 8,8 in mei. Het producentenvertrouwen bereikt hierdoor het hoogste niveau sinds mei 2018. De stijging wordt met name veroorzaakt doordat de ondernemers nog positiever waren over de toekomstige productie. De andere indicatoren (voorraden gereed product en orderportefeuille) waren ook positiever dan een maand eerder. In bijna alle branches is het producentenvertrouwen toegenomen ten opzichte van een maand eerder. De grootste stijgingen in het producentenvertrouwen zijn zichtbaar in de textiel, kleding en leer industrie (van 0,8 naar 13,7) en de papier en grafische industrie (van 2,8 naar 11,2).

Vooruitzichten voor de industrie


De afgelopen maand hebben zowel de Rabobank als de ING nieuwe sectorprognoses gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de industrie in 2021 verder zal blijven stijgen, maar dat de prijsstijgingen en tekorten de groei kunnen remmen. Vooral de sterke prijsstijgingen en de beschikbaarheid van grondstoffen kunnen tot operationele problemen leiden. 

Meer informatie

Binnen de M&A praktijk van BDO zien wij het snel verbeterd economisch sentiment vertaald in een sterke toename van het aantal deals sinds het 3e kwartaal van 2020. Tot en met juni jl. zijn al een significant aantal koop- én verkooptransacties afgerond en de pijplijn is onverminderd gevuld. Wilt u meer weten over de ondersteuning die BDO M&A u kan bieden bij koop of verkoop van uw onderneming of een deelbelang of bijvoorbeeld over het verkrijgen van aanvullende financiering? Neem dan gerust contact met ons op.