Publicatie:

Op de bouwplaats van morgen bevinden zich meer iPads dan hamers

09 september 2019

De digitale wereld en de fysieke wereld raken steeds meer in elkaar vervlochten. Dat biedt in de bouw- en vastgoedsector enorme kansen.

Razendsnel innoveren is noodzakelijk in de bouw- en vastgoedbranche

Honderdduizenden nieuwe woningen zijn er nodig, miljoenen huishoudens gaan van het gas en in 2023 moet elk kantoor in Nederland een energielabel C hebben. Het zijn slechts drie voorbeelden van ontwikkelingen die de bouw- en vastgoedsector dwingen om de komende jaren razendsnel te innoveren, naast het enorme tekort aan personeel en materiaal.

Bouwers, architecten, aannemers werken met Bouw Informatie Model (BIM) in de cloud

Ontwikkelingen op het gebied van het internet of things zullen de komende jaren steeds sneller gaan, denk aan sensoren die de aanwezigheid van mensen constateren of die aangeven dat een lift aan onderhoud toe is of informatie over de materialen die in een gebouw zijn verwerkt. Voor duurzaamheid en veiligheid uiteraard, maar ook voor circulair werken, zodat bij sloop het liefst álle materialen een goede nieuwe bestemming krijgen. Zover is het nog niet. Maar nu steeds meer bouwers, architecten, aannemers en onderaannemers gezamenlijk met het Bouw Informatie Model (BIM) in de cloud werken, is de volgende stap de vastgoedsector en de bouw digitaal aan elkaar te verbinden. De bereidheid is er. Op de bouwplaats van morgen vind je meer iPads dan hamers.

Leer van vastgoedbelegger Altera en bouwbedrijf Dura Vermeer

In deze speciale uitgave over digitale transformatie in de bouw- en vastgoedsector geven branche experts hun visie op toekomstige ontwikkelingen. Lees de klantcase van Jaap van der Bijl (CEO) over hoe belangrijk data is bij vastgoedbelegger Altera. Divisiedirecteur Mark ter Hark van Dura Vermeer legt uit hoe digitalisering het bouwproces efficiënter maakt. Wouter Truffino is eigenaar van Holland ConTech & PropTech. Hij koppelt techbedrijven aan gevestigde partijen in bouw en vastgoed en helpt bedrijven met het bouwen van een innovatieve cultuur en in zijn column geeft hij zijn visie op de ultieme smart building.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over digitale transformatie of eens doorpraten over de technologische ontwikkelingen die u als bouw- of vastgoedondernemer te wachten staan? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.

Download